Thursday, March 28, 2024
VIRALNO

Gerber (lat. Gerbera) – uzgoj, sadnja, razmnožavanje

Gerber cvet (lat. Gerbera) je prelepo ukrasno bilje koje se veoma lako uzgaja. Prelepi cvetovi gerbera će vas prosto ostaviti bez daha, sa svojim različitim nijansama, najčešće nežnih, pastelnih boja. Boje u kojima dolaze gerber cvetovi su žućkasta, narandžasta, bela, roze i različite nijanse crvene boje.

Gerber biljka inače potiče iz Afrike, Severne Amerike, sa Madagaskara i iz tropskih predela Azije, postoji oko 100 vrsta gerbera, od kojih 30-ak raste u prirodi.

Raste grmoliko, u pitanju je višegodišnja biljka, visine je od 20-40 cm, listovi su veliki i zelene boje i veoma lepi, ukrasni.

Kako uzgajati Gerber?

Gerber treba uzgajati na toplim i sunčanim mestima, u vlažnom, dobro dreniranom zemljištu. Možete ga saditi i u saksijama, baštama, kamenjarima. Ako posmatramo naše domaće uslove, predlažemo vam da se odlučite za baštenski gerber.

Cvetovi gerbera su specifični po tome što se noću zatvaraju, ali čim se pojavi sunce – oni se opet otvaraju. Povremeno, gerber traži prihranu. Pravilan uzgoj gerbera podrazumeva redovno skidanje precvalih cvetova, kako bi biljka imala dovoljno hranljivih materija za nove, mlade cvetove.


Ako govorimo o sortama gerbera, postoje niske i visoke sorte, koje su identično lake i zahvalne za uzgoj. Gerber cveta od maja do septembra. Na jednom mestu može da živi do 4 godine, a nakon toga lagano umire.

S druge strane, moramo napomenuti da profesionalan uzgoj gerbera, naročito onih visokih sorti pogodnih za rezani cvet, je ipak zahtevan i zahteva puno vremena, truda i ulaganja. Gaji se u staklenicima i plastenicima sa grejanjem. U proizvodnji se upotrebljava 1-3 godine, ali sa starošću se smanjuje prinos i kvalitet cvetova.

Gerberi sadnja

Najbolje vreme za sadnju gerbera je period april, maj i jun – jer se cvetni pupoljci formiraju u vreme kada ima najviše svetlosti, a sunčeva svetlost je najbitniji uslov za obilno cvetanje biljke.

Gerber se razmnožava na dva načina, ili podelom korena ili sadnjom semena.

Ako se odlučite za razmnožavate podelom korena, to treba učiniti na proleće, i to najbolje u mesecu aprilu. Nakon razdvajanja, posadite ih u nove saksije sa kompostom u koji ste dodali malo peska i treseta. Dobro zalijte i stavite na osunčano mesto.

Ako želite biljku da razmnožavate semenom, seme gerbera treba da posejete u zemlju sa tresetom i peskom. Seme zatim pokriti samo tankim slojem treseta i ostavite na temperaturi od oko 15 C – seme gerbera će proklijati za oko 2 sedmice. Presađivanje gerbera bi trebalo da sledi nakon nekih mesec dana, kada biljčice ojačaju treba da se pikiraju. Nakon toga, uzgoj gerbera se nastavlja na otvorenom prostoru ili u saksijama.

Kao što smo već napomenuli, ako se gaji u domaćim uslovima, gerber je prilično jednostavan za uzgoj i nije mu potrebna neka naročita nega i održavanje.

Gerber voli sunčana i topla mesta, a takođe dobro podnosi i velike letnje žege.

Ono što je posebno potrebno paziti, jeste da se zemlja u kojoj gerber raste nikada potpuno ne isuši – stoga je potrebno da je stalno održavate vlažnom.Treba ga redovno prihranjivati, i to poželjno jednom u dve nedelje ili pak jednom nedeljno odgovarajućim đubrivom, posebno ako je biljka u periodu cvetanja.


Tokom zime, gerber ne treba prihranjivati i zalivanje treba prorediti. Dakle, dodajte samo onoliko vode da se zemlja ne isuši potpuno.

Preko zime gerber treba držati u zatvorenoj prostoriji, a temperatura vazduha u toj prostoriji zimi može da bude i nešto niža, najbolje oko 10-ak C.

Preko leta biljka zahteva obilno zalivanje, ali pazite da zemljište ne bude suviše natopljeno jer će tako koren početi da truli, što dovodi do odumiranja biljke.

cajeviza.net