Friday, March 29, 2024
VIRALNO

Gazanija cveće – Nega i održavanje

Gazanija cveće, poznato još i kao mini gerber ili sunčica, se u kontinentalnim predelima pretežno gaji kao jednogodišnja biljka, iako je zapravo višegodišnja. Ovoj biljci prija mnogo sunca i toplote i zato je idealan izbor za osunčana mesta u vašoj bašti, vrtu, na terasi.

Gazanija je endemična biljka suptropske i tropske Južne Afrike, dakle, raste kao samonikla biljka samo u ovom predelu, i to od niskih peščanih ravnica pa sve do visokih planinskih livada. Gazanija spada u porodicu glavočika (Asteraceae), a sam rod Gazania sadrži oko 16 vrsta od kojih su neke jednogodišnje, a neke višegodišnje. Danas se uglavnom uzgajaju hibridi gazanije. Cvetovi gazanije podsećaju na cvetove biljke ivančice, promera su oko 10 cm i obično imaju tamniji krug oko središnjeg dela cvieta, dok neki tipovi mogu imati i uzdužne pruge po laticama. Boja cvetova gazanije varira od bele, krem, žute, zlatno-žute, narandžaste pa sve do veoma tamno-crvene, bledo do tamno ljubičaste – a moguće su i različite varijacije navedenih boja. Cvetovi stoje na cvetnim drškama koje su visine do 25 cm i zatvaraju se za vreme tmurnih i oblačnih dana i predveče – što je razlog zašto nisu pogodni kao rezano cveće.

Listovi gazanije su prizemni, izduženi, ponekad resasto ili šiljasto urezani, celovitog ili nazubljenog ruba i često prekriveni sivim prstenastim dlačicama; preko noći se listovi uzdižu prema gore.

U svom prirodnom staništu, gazanija je trajnica koja može cvetati više godina, a kod nas se, kao što smo već naglasili, najčešće uzgaja kao jednogodišnja, zato što nije otporna na niske temperature koje vladaju preko zime. Isključivo u toplijim krajevima, gde se zimi temperatura ne spušta ispod 0°C i gde nema previše vlage preko zime, neke sorte gazanija se mogu uzgajati i više godina za redom.

Gazanije uzgoj

Ako ste zainteresovani za uzgoj gazanije, treba da znate da ovo cveće voli sunčana i topla mesta. Treba je posaditi na osunčanim vrtnim gredicama, cvetnim loncima i terasama, a senka im odgovara samo u kasnim popodnevnim časovima. Raskošni cvetovi se pojavljuju početkom leta do početka jeseni.

Kako bi uzgajali zdravu biljku koja će lepo cvetati, temperatura mora biti od 24°C; a najniža temperatura preko noći ne sme biti ispod 10°C.

Zdrave odrasle biljke će cvetati na skoro svakoj temperaturi iznad 10°C. Gazanija voli direktne sunčeve zrake, jer manje svetlosti znači slabije cvetanje i slabije biljke koje su osetljivije na štetočine i bolesti.

Nega i održavanje:

Nega gazanije ne obuhvata mnogo toga, osim zalivanja. Iako su otporne na sušu, očekujte više cvetova i veće cvetove kad ih zalivate. Čak i cveće otporno na sušu će imati koristi od vode, a gazanija bolje od većine.

Možete početi sa uzgojem gazanije sejanjem biljke direktno u zemlju ili saksiju kada su prošli svi izgledi za mraz. Držite seme u zatvorenom dok se ne pojave prvi cvetovi.

Da bi se cvetovi gazanije otvorili preko dana, potrebno im je jako puno sunčeve svetlosti. Preko leta, biljke treba dobro zaliti i ostaviti da se zemlja dobro osuši pre ponovnog zalivanja. Dobro održavane odrasle biljke su obično veoma otporne na sušu.

Gazaniju je najbolje posaditi u lagano, peskovito i dobro drenirano (propusno) zemljište.

Prihrana tekućim đubrivom, kada su upitanju biljke u cvetu, se vrši na svake dve nedelje, kao i uklanjanje precvalih cvetova, što će znatno produžiti period cvetanja biljke i povećati broj cvetova koji će procvetati na biljci.

cajeviza.net