Wednesday, April 24, 2024
VIRALNO

Opuncija Indijska smokva

Opuncija (lat. Opuntia) je rod kaktusa iz porodice Cactaceae.

Opuntia broji više od 250 vrsta kaktusa koji većinom potječu iz Amerike.

Plodovi Opunite su jestivi, samo treba biti dosta oprezan i odstraniti male bodlje. Plodovi se koriste u izradi kolača i želea.

Opuntia stricta se koristi i u medicinske svrhe. Regulira šećer u krvi, sprječava akne, koristi se i protiv artritisa i bolesti očiju.

Opuntia stricta – na hrvatskom bodljikava kruška.

Postrojbina: gotovo svi dijelovi Sjeverne, Srednje i Južne Amerike, Zapadna Indija, a neke su se vrste udomaćile i u Europi.

Uzgoj

Ovo je velik i jako raširen rod. Neke vrste su patuljaste dok druge narastu do veličine drveta. Mnoge od ovih vrsta vrlo sporo rastu (Opuntia pachypus). Večina vrsta raste u svakoj zemlji, ali se preporuča dodatak od 25% pijeska za sve spororastuće vrste. Dobro uspjevaju na suncu i u polusjeni, a sve vrste traže dosta vode za velikih vrućina. To su biljke koje se preporučuju za uzgoj početnicima radi lakog održavanja.

Zimi odlično podnose hladnoću, a neke čak i mraz. Vrsta opuntia fragilis podnosi niske temperature do -50C. Zabilježeno je da je jedan primjerak ove vrste preživio u sjevernoj Švedskoj temperaturu od čak -60C!

wikipedia