Bradavičasti kaktus, (bradavičasta mamilarija, lat. Mammillaria)

Bradavičasti kaktus, (bradavičasta mamilarija, lat. Mammillaria) je jedan od najvećih rodova među kaktusima, do danas je poznata 185 vrsta iz ovog roda. Prvi puta ga je opisao Carl Linné godine 1753. Glavno obilježje ovog roda je aureola koja je podjeljena u dva jasno odvojena djela.

Kaktusi iz ove porodice su obično mali: široki su od 1 do 20 cm, visoki su od 1 do 40 cm. Cvjetovi su veličine od 7 mm do 40 mm. Boja cvjetova je od bijele, zelene, žute do roze i crvene. Plodovi su crvene boje no ponekad i žute, bijele ili zelene. Neki kaktusi imaju plodove uraštene u tijelo. Sjeme im je crne ili smeđe boje, od 1 do 3 mm veličine.

Mammillarie imaju ekstremne varijacije od vrste do vrste, i jako atraktivne cvjetove, što ih čini jako zanimljivima uzgajivačima kaktusa. Kaktuse Mammillarie je vrlo lako uzgajati, i s obzirom na druge vrste su jako izdržljivi. Većina Mammillaria potječe iz Meksika, ali neke dolaze i iz Jugozapada SAD-a, Kariba, Kolumbije, Venezuele i Gvatemale.

To su veoma poznate patuljaste biljke, soliterne ili u nakupinama, lijepih bodljika i cvjetova koji se pojavljuju svake godine.

wikipedia.org