Saturday, April 20, 2024
INFOTOP VESTTOP VESTI

Hemerokalis – lažni ljiljan lako se uzgaja i brzo širi

Hemerokalis je divna biljka koja počinje da cveta maju i, u zavisnosti od varijeteta, izbacuje pupoljke sve do kraja jula. Idealna je za osvežavanje vlažnih kutaka dvorišta, ali lepo izgleda i u saksiji. Hemerokalis je višegodišnja baštenska biljka iz porodice Liliacea kojoj pripada nekoliko desetina hiljada kultivisanih sorti, a poznat je i pod nazivom lažni ili dnevni ljiljan jer njegov cvet neodoljivo podseća na trubastu krunicu mirisnog rođaka. Ova izuzetno otporna grmolika biljka mesnatog korena i dugačkih trakastih listova veoma lako se uzgaja i brzo širi; svaka stabljika nosi na sebi mnogo pupoljaka koji se otvaraju jedan za drugim, pa se gotovo ne primećuje da cvetovi traju samo jedan dan.

Jedno ime za mnogo varijanti

Mnogobrojni varijeteti često se dele na rane, koji cvetaju već početkom maja sve do kraja juna, srednje, koji izbacuju pupoljke uglavnom u junu, i kasne, čiji cvetovi krase vrt sve do kraja jula. Svake godine, na tržištu se pojavljuje mnoštvo novih hibrida s ciljem da cvetovi ove lepe biljke traju duže: neki od njih počinju u maju, a protežu cvat sve do kraja jula. „Normalni” varijeteti narastu preko metra visine, ali postoje i patuljaste sorte pogodne za uzgajanje u saksiji.

Ime biljke hemerokalis potiče od grčkih reci hemera (dan) i kallos (lepota), i znači „lep samo jedan dan”.

Hemerokalisu pogoduje 5-6 sati sunca na dan, po mogućnosti u toku jutra. Zemlja treba da bude normalno vlažna iako biljka može da podnese i duže periode suše. Zimi se izbegava zalivanje sve do marta da se korenje ne bi smrzlo.

Ivice kanala za navodnjavanje i livade u selima koja leže na reci često su gusto naseljene kolonijama vrste

Kombinujte ga sa drugim cvećem

Lažni ljiljan će lepo izgledati u lejama s višegodišnjim zeljastim biljkama koje cvetaju u leto kao što su žavornjak i devojačko oko. Predivni vizuelni efekat daje kontrast žutog hemerokalisa sa sortama žalfije Salvia nemorosa i Salvia farinacea koje imaju ljubičast cvet, ili s plavim žavornjakom. Delikatnija je, međutim, kombinacija roza i belih varijeteta s plavim ili belim žavornjakom, ili s naprstkom, koji ima cvetove u roza i boji kajsije.

Kada i gde posaditi lukovice

U kontinentalnim predelima lukovice hemerokalisa sade se početkom proleća, dok u regijama s blažom klimom mogu da se polože u zemlju tokom celog proleća. Lukovice se zakopavaju na dubini od 30 cm, na rastojanju od najmanje 20 cm. Ako se sade u saksiju, treba odabrati dublju posudu i koristiti univerzalnu zemlju obogaćenu granuliranim đubrivom za cvetnice.

 

cajeviza.net