Sunday, March 3, 2024
KUJNATOP VESTI

Neodoljiva poslastica iz detinjstva – šnenokle

izvor:Kreativna domaćica

Neodoljiva poslastica iz detinjstva – šnenokle

Šnenokle su jedan od omiljenih nam deserta iz detinjstva. Jednostavno i brzo se pravi, a prava je uživancija za nepce. Koriste se osnovne namirnice jaja, mleko, šećer i brašno. Jedino oko čega treba voditi računa je temperatura mleka, ne sme da vri već da struji. U protivnom će krenuti da kipi. I šnenokle moraju dooobro da se ohlade pre probanja. Preporučujem da odmah krenete sa duplom merom 😀

Potrebno je:

– 1 l mleka

– 4 jaja

– 6 kašika šećera plus još 1 kašika šećera

– 2 vanil šećera

– 2 ravne kašike brašna

Staviti da se lagano zagreva mleko, a za to vreme penasto umutiti 4 belanca sa 1 kašikom šećera. Mleko NE SME da vri već da struji, ako možete podesite ili proverite temperaturu na 80 stepeni, to je idealno za kuvanje belanaca. Kašikom zahvatite belanca i stavljajte u vrelo mleko. Kuvajte šnenokle oko 1 minut, dok se kuvaju prelivajte ih mlekom da ih lakše okrenete. Okrenite na drugu stranu i kuvajte još nekoliko sekundi. Videćete kad budu onako pufnaste, gotove su. Vadite ih rešetkastom kašikom u posudu u kojoj ćete servirati.
Sad idemo na fil. Umutite žumanca sa 6 kašika šećera i 2 vanile, dodajte 2 ravne kašike brašna i 1 kutlaču mleka. Sve promešajte i sipajte u provrelo mleko. Kuvati fil nekoliko minuta. Odmah prelivati preko šnenokli i ostaviti da se dobro ohlade.
Uživajte!

Pogledajte video recept sa pripremom.