Thursday, March 28, 2024
KUJNA

TORTA EGIPĆANKA: Prepuna fila, mekanih kora, neodoljivog ukusa…

TORTA EGIPĆANKA.

Prepuna fila, mekanih kora, neodoljivog ukusa!

Sastojci

Grilijaz

– 200 gr secer
– 200 gr lesnjaci

Za kore 3x

– 4 belanca
– 4 kasike secer
– 15 kasika mleveni lesnjaci
– 1 kasika brasno
– 1 kasika ulje

Fil od zumanaca

– 12 zumanaca
– 12 kasika secer
– 8 kasika brasno
– 2 kasike gustin
– 700 ml mleko
– 3 pak vanilin secer
– 200 gr puter
– 50 gr margarin

Fil sa grilijazom

– 300 ml slatka pavlaka
– istucani grilijaz

Priprema

Prvo pripremimo grilijaž

U posudi na srednjoj temperaturi otopimo secer dok dobije karamel boju, dodamo lesnjake i kratko promesamo. Izrucimo toplu smesu na pek-papir i ostavimo da se hladi. Ohladjenu smesu usitnimo pomocu oklagije, ja sam oklagijom presla samo 3-4 puta kako bi ostali komadici karamela i lesnjaka.

U pravougaoni pleh (20x33cm) pecemo tri kore na isti nacin. Umutimo belanca sa secerom u cvrsti sam a zatim dodamo mlevene lesnjake (prethodno pecene u rerni) kasika brasna i kasika ulja. Pecemo oko 15 min u prethodno zagrejanoj rerni.

Fil od zumanaca

Umutimo zumanca sa secerom, dodamo brasno i gustin – sjedinimo, ovo sipamo u prokljucalo mleko i kuvamo krem, dodamo vanilin secer i ostavimo da se hladi. U drugu posudu umutimo puter i margarin a zatim dodamo ohladjeni krem i sjedinimo mikserom.

Fil sa grilijazom

Umutimo slatku pavlaku vodeci racuna da ne bude precvrsta. Dodamo usitnjeni grilijaz od kojeg smo odvojili jednu saku za posipanje torte.

Slaganje torte

Na tacnu stavimo prvu koru, premazemo 1/3 fila sa zumancima pa 1/3 fila sa grilijazem, ovo ponavljamo jos dva puta. Na kraju tortu pospemo grilijazem kojeg smo sacuvali ili dekorisete po volji.

Izvor:coolinarika