Thursday, April 25, 2024
KUJNATOP VEST

Otkriću vam dugo čuvanu tajnu!Vrh starinskog specijaliteta od ŠKEMBIĆA- Originalni kafanski recept!

izvor:Kuhinja Valentina Mašković

Pozdrav dragi prijatelji poštovane domaćice i domaćini. Specijaliteti od škembića na Balkan su stigli sa Turcima,a danas su čuveni gurmanluk južne Srbije,Makedonije,Kosova.Od škembića se priprema mnogo različitih jela počev od čorbe,pohovanih škembića, škebića u saftu i mnogo mnogo drugih recepta. Specijalitet kafana u mom gradu je čorba od škembića i drob. Ja sam se ovog puta odlučila da vam prezentujem kako pripremiti drob na Leskovački kafanski način.
najbitnije kod pripreme škembiča je prvo kako ih oprati no pošto danas imamo već oprane i pripremljene opet ih moramo ostaviti da odstoje u rastvoru od vode, alkoholnog sirćeta i sode bikarbone da bi ste donekle neutralisali miris a samim tim i škembići će biti ukusniji.Ono što još trebate znati je da se škembići kuvaju na tihoj temperaturi u vodi sa dodatkom bibera u zrno,lovora i soli 5-6h. a u ekspres loncu otprilike oko 2h.
Nakon toga možete spremati ono što želite. Imajte u vidu da se količina nekuvanih škembića smanjuje upola tokom kuvanja.
SASTOJCI ZA PRIPREMU DROBA OD ŠKEMBIĆA
2 crni luk
2 ljute papričice
4-5 paprika
3 paradajz
1,5kg. kuvanih škembića
2 glavice beli luk
1 veza peršun
So, suvi začin, začinska crvena paprika, biber, čili začin

Postupak pripreme pogledajte u video receptu….