Friday, April 19, 2024
ZDRAVLJE

Ljekoviti napitak: Kako napraviti najbolji sok za zdrav želudac – recept

Svjež kupus sadrži najvažnije elemente za održavanje biološke ravnoteže organizma. Pored toga što spriječava avitaminozu, liječi i sluzokožu organa za varenje.

Topla supa od kupusa, olakšava iskašljavanje i smiruje nadraženost dušnika, a za malokrvne osobe preporučuje se sirov kupus, jer sadrži obilje neophodnih mineralnih soli i vitamina.

Ovaj ljekoviti napitak trebalo bi uzimati između obroka, a ukoliko izaziva smetnje prilikom varenja, sat vremena poslije jela. U tom slučaju, prije jela treba popiti čaj od kima ili kamilice.

U narodnoj medicini sok od kupusa preporučuje se u terapiji čira na želucu, a da biste dobili sok isjeckajte pola kilograma kupusa, sameljite ga, te malo posolite i ostavite da odstoji. Nakon toga kupus procijedite kroz gazu, a sok držite u frižideru.

Za supu od kupusa potrebno vam je da u šerpi zagrijete 3 supene kašike ulja, kratko propržite dvije supene kašike brašna, te da dodate usitnjeno lišće kupusa. Kuhajte uz dodatak lovorovog lista i bibera u zrnu. Nakon što kupus omekša, umiješajte sitno isjeckan čen bijelog luka, dvije supene kašike kisele pavlake, te peršunov i celerov list.

Izvor: magazindanas