Saturday, April 20, 2024
ZDRAVLJE

Čaj za izbacivanje viška tečnosti iz organizma

Da li ste znali koliko je lekovita ta ”zelena trava” kojom ukrašavate vaša jela i dajete im ukus?

Peršun je mnogo više od običnog začina, ima mnogo lekovitih svojstava, a u te svrhe najviše se koristi čaj od peršuna.

Čaj od peršuna je poznat pre svega po svom diuretičkom svojstvu, bogat je gvožđem, vitaminima A, B i C i nekim mineralima. Svi delovi peršuna se koriste kao lek: seme, koren i listovi. Peršun je biljka koja je jako laka za gajenje i ne zahteva poseban trud.

Caj od peršuna ima veliko lekovito dejstvo i koristi se u sledećim situacijama:

lečenje urinarnih infekcija

lečenje artristisa i reumatizma

ima antioksidativno dejstvo i koristi se za čišćenje organizma

smanjenje holesterola u krvi

snižavanje krvnog pritiska

regulisanje menstrualnog ciklusa

mršavljenje i protiv celulita

kod fizičke iscrpljenosti

kako je peršun bogat gvožđem, koristi se za lečenje anemije

kod neprijatnog zadaha

sprečava rast kancera

lečenje kožnih problema

lečenje bolesti žučne kese

lečenje kamena u bubregu

protiv gihta

Čaja od peršuna priprema

Čaj od peršuna se pravi u suštini od listova ove biljke i zelene je boje, a listovi se beru u proleće pa ponovo u jesen. Čaj od peršuna možete napraviti od svežih ili sušenih listova peršuna, ali je svakako delotvorniji čaj od svežih listova.

Čaj od peršuna predstavlja jedan od najlakših i najdostupnijih načina za snabdevanje organizma bitnim mineralima i vitaminima. Napitak se može konzumirati kao hladan ili topao.

Priprema čaja od peršuna:

30 g listova peršuna preliti sa jednim litrom ključale vode. Nakon toga, ostavite čaj poklopljen da odstoji 15 minuta, a onda ga pijte bar 3 puta dnevno pre jela. Bitno je napomenuti da se ne koristi za ponovno pravljenje čaja isti onaj peršun koji ste već iskoristili! Ukus čaja nije baš prijatan, ali ga možete zasladiti po potrebi.

Čaj od peršuna za lice

Čaj od peršuna se koristi i za negu lica. Naročito se preporučuje za izbeljivanje pega i fleka na licu. Posebno ga koriste žene u starijim godinama kako bi eliminisale pigmentne mrlje i da bi povratile elastičnost koži.

Možete se umivati čajem od peršuna svako jutro i veče, ili utapkavati vatom čaj u kožu lica i držati tako preko celog dana.

Možete napraviti i masku za lice od samlevenih listova peršuna koju ćete držati na licu pola sata.

Peršun je antioksidans, pa usporava starenje kože i sprečava nastanak bora.

Koristi se i za čišćenje lica od bubuljica i mitisera.

Čaj od peršuna za celulit

Peršun vam čak može pomoći u borbi protiv upornog celulita. Potrebno je da 6 šaka iseckanog peršuna kuvate u 2 l vode tokom 2 minuta, a potom procedite čaj i dok je još topao masirajte kritične delove koji su zahvaćeni celulitom (15-30 min). Možete čak i napraviti obloge sa pamučnom krpom natopljenom peršunovim čajem, koje ćete ostaviti preko noći na mestima gde imate celulit, a efekat može biti jači ako sve to uvijete plastičnom folijom.

Čaj od peršuna za mršavljenje

Dokazano je da se čaj od peršuna koristi za mršavljenje! Odgovor je u tome što zapravo peršun kao diuretik pomaže izbacivanje viška vode, pa se samim tim i kilogrami gube, a organizam pročišćava.

Možete koristiti čaj od peršuna 3 puta na dan, do postizanja željenih rezultata.

Međutim, bitno je naglasiti da se ovim putem ne može izgubiti mnogo kilograma, najviše 1-2 kg. Tako da se čaj od peršuna obično preporučuje kao dopuna prilikom procesa mršavljenja.

Čaj od peršuna za izbacivanje tečnosti

Naglasili smo da je čaj od peršuna pre svega snažno diuretičko sredstvo, pa se koristi za izbacivanje tečnosti iz organizma. Upravo zato se ne preporučuje njegova konzumacija u kasnim večernjim časovima, jer ćete ići često u toalet.

Kako se priprema čaj od peršuna za izbacivanje tečnosti: u ključalu vodu dodati 4 kašike iseckanog peršuna i kuvati još 5 minuta. Nakon toga skloniti čaj sa šporeta, izvaditi peršun i pustiti da se ohladi, zatim se čaj pije topao i ne šećeri se.

Čaj od peršuna za urinarne infekcije

Čaj od peršuna je odličan za čišćenje organizma, izbacivanje viška tečnosti i toksina, pa se posebno koristi za lečenje urinarnih infekcija.

Kako se priprema čaj od peršuna za urinarne infekcije: potrebno je jednu kašičicu do dve suvog lišća ili korena peršuna staviti u šolju ključale vode. Ostaviti čaj da odstoji 10 minuta nakon čega se procedi i popije dok je još topao. Potrebno je piti 3 šolje dnevno posle jela.

izvor:cajeviza.net