Wednesday, March 27, 2024
ZDRAVLJE

Seme susama i ulje od njega imaju neverovatna lekovita svojstva

Možete li pretpostaviti koliko su zdrave male semenke susama? Posle ovog teksta shvatićete da je prava šteta koristiti ih samo kao gastronomski užitak. Iako se prvi put pojavila u Južnoj Africi, ova visoka jednogodišnja biljka s belim ili ružičastim cvetovima danas ce gaji u Indiji, centralnoj Aziji i na Dalekom istoku. U tim zemljama blagotvorna svojstva malih semenki susama bogatih kvalitetnim uljem, koje rastu u mahunama, poznata su još od pre nekoliko milenijuma (npr. susam i njegovo ulje često ce koriste u ajurvedi).

Postoje dve vrste susama: žuti i crni, a i jedan i drugi imaju brojne namene. Za razliku od ostalih delova sveta, gde ima mnogo širu upotrebu, susam se kod nas uglavnom upotrebljava samo za posipanje peciva pre pečenja ili za izradu poslastica, pre svega alve. S obzirom na izuzetna lekovita svojstva susama, prava je šteta da ne otkrijete (i u budućnosti ne primenjujete) prirodna sredstva na bazi ovih zlata vrednih semenki.

Zašto je dobar susam
Seme susama sadrži moćan antioksidans – sezamin. On je koristan kao prevencija onkoloških oboljenja, snižava nivo lošeg holesterola u krvi i izbacuje suvišni, otklanja sitne masne naslage u krvnim sudovima sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i začepljenja krvnih sudova, smanjuje rizik od ateroskleroze.

Fitin, koji se takođe nalazi u susamu, uspostavlja mineralni balans u organizmu, zbog čijeg se nedostatka često razvijaju bolesti zglobova. Susam pozitivno utiče na rast i kvalitet noktiju, kose, strukturu krvi, poboljšava rad centralnog nervnog sistema.

Seme susama je naročito korisno za žene starije od 45 godina jer sadrži prirodni fitoestrogen. Hladnoceđeno susamovo ulje pospešuje zgrušavanje krvi. Oni čiji je metabolizam lipida narušen ili pate od hipertenzije, upale pluća, bolesti zglobova, jetre, štitne žlezde, pankreasa treba da dodaju salatama ulje susama.

Susam kao prirodni lek
Za mastitis
– Umočite gazu u toplo susamovo ulje, privijte je na grudi, a zatim je prekrijte kompresom i vunenom tkaninom. Držite oblogu preko noći, a ujutru operite grudi. Praktikujte ovaj metod do oporavka.

– Sirovo seme susama usitnite u mlinu za kafu, pomešajte s biljnim uljem tako da ce napravi kaša i privijte ša bolno mesto.

Susam kao lek za gastritis, čir na želucu, zatvor
– Po kašiku ulja sobne temperature uzimajte tri puta na dan do poboljšanja stanja.

Grip, kašalj
– Ulje susama zagrejte na pari do 38°C i utrljajte u predelu grudnog koša. Stavite foliju, a preko vunenu tkaninu. Držite sat vremena. Ovu oblogu praktikujte dva-tri puta na dan do ozdravljenja.
Napomena: Ne sme se koristiti u slučaju povišene telesne temperature!

Za hemoroide
– Dve kašičice usitnjenog susama prelijte s pola šolje ključale vode, kuvajte tri minuta na tihoj vatri. Ostavite dok se ne ohladi, zatim procedite. Isperite bolno mesto esencijom dva-tri puta na dan do poboljšanja stanja.

Kontraindikacije
Individualna netolerancija. Osobe koje pate od povišenog zgrušavanja krvi, imaju sklonost ka trombozi i proširenim venama pre primene semenki susama i ulja treba da ce konsultuju s lekarom.

cajeviza.net