Tuesday, April 23, 2024
INFOTOP VEST

Tjera nesreću iz doma: Ova biljka štiti kuću od negativnih uticaja

Ova biljka se vijekovima koristi u narodnoj medicini, a mnogi je gaje zbog unikatnog i dekorativnog izgleda.

Osim što ima nevjerovatna ljekovita dejstva, čuvarkuća je biljka koja štiti kuću od negativnih uticaja, a baš zato je idealan način da od nje napravite najljepše dekorativne ukrase.

Prema narodnom vjerovanju čuvarkuća je biljka koja štiti kuću od vatre ili udara groma, pa zato na srpskim kućama često zauzima posebno mjesto na krovu. Ova biljka se vijekovima koristi u narodnoj medicini, a mnogi je gaje zbog unikatnog i dekorativnog izgleda.

Opis

Čuvarkuća je zeljasta prizemna biljka, promjera 10 do 20 cm, s snažim korijenskim sistemom. Razmnožava se vegetativno putem izdanaka, vrlo rijetko preko sjemena. Ima ružičasto-bijele cvjetove. Lišće joj je mesnato, sočno, elipsasto, sa zašiljenim vrhom.Biljka cveta od jula do septembra.

Rasprostranjenost

Rasprostranjena je širom južne Evrope, naročito na Pirinejima, Alpama i Dinarskim planinama.U nasoj zemlji je rasprostranjena na planinama,narocito sa krecnjackim tlom

Hemijski sastav

Čuvarkuća iako nije dovoljno hemijski proucena,poznato je da sadrži jabučnu i mravlju kiselinu, soli, vosak, sluz, šećer, gumu i mineralne sastojke i tragove alkaloida.

Lekovita svojstva

Upotrebljava se sok od ove biljke i to ili iz cele sveže biljke (Sempervivum tectori succus) ili se upotrebljava samo list (Sempervivum tectori folium).U narodnoj medicini sok se koristi kod upala koze i slizokoze,narocito kod upale srednjeg uha, upaljenih hemoroida i smirivanje bolova.Sok se sve vise koristi u medicinskoj kozmetici.

U medicini se upotrebljava kao sok protiv opekotina, herpesa, čireva.

Tinktura od čuvarkuće se koristi kao homeopatski preparat protiv upale grla.

Postoji narodna poslovica: bolje čuvarkuća na kući nego dva psa pred kućom.

wikipedia