Tuesday, April 23, 2024
TOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Hrizantema – carsko cveće

Hrizantema je retka vrsta cveća koje dobro podnosi hladnoću i idealan je ukras vrtova i terasa u hladne jesenje dane. Zato je i zovu jesenjom ružom, jesenjom lepoticom i jesenjom zavodnicom.

Hrizantema predstavlja izobilje cvetova i oblika, koje svojim izgledom ulepšavaju dvorišta u jesen. Cvet hrizanteme potiče iz Azije, severne Afrike i južne Evrope. Danas se ovj cvet može naći u celom svetu. Uzgajanje ovog cveća počinje još u XV veku pre nove ere, u drevnoj Kini gde se tada verovalo da ova vrasta cveća simbolizuje snagu života. Kineski grad Chu – Hsien je dobio ime po ovoj biljci i u prevodu se zove grad hrizantema. U Japanu se i danas obeležava nacionalni dan hrizanteme koji se naziva Festival sreće.

U XVII veku hrizantema stiže na zapad, gde počinje stvaranje novih sorti. Ime hrizantema je dobila od švedskog botaničara Krla Lineja. Rod hrizantema uključuje oko 30 vrsta jednogodišnjih i i višegodišnjih biljka. Postoji veliki izbor boja ove vrste biljke (osim plave)i veliki broj raznovrsnih oblika. Postoji još i podela hrizantema na baštenske i cvećarske. Razlika je u tome što baštenske formiraju podzemna stabla koja omogućavaju biljkama da žive više godina. Cvećarske hrizanteme ne formiraju, podzemno stablo i ne mogu da prežive niske temperature.

SIMBOL JAPANSKE CARSKE PORODICE

Zbog svoje lepote hrizanteme su od davnina simbol japanske carske porodice, a iz Japana su se proširile po celom svetu. One simbolišu moć, večni život, obilje i sreću. Zovu ih jesenjim ružama, jesenjim lepoticama i zavodnicama. Sorte sa krupnim cvetovima i dužim drškama dekorativno izgledaju i dugo traju u vazi, kao rezano cveće.

Na našem tržištu postoji oko 100 sorti hrizantema različitih boja i oblika. Najčešće su žute, crvene, bele i ljubičaste.

Lekovita svojstva hrizanteme: hrizanteme su na Istoku simbol zdravlja i dugovečnosti. Nihovo lišće sadrži (kalijum, magnezijum, selen, cink). Lekovita svojstva sadrže biljke sa malim cvetovima. Eterična ulja hrizanteme sprečavaju razvoj Parkinsonove bolesti. Ljudi koji boljuju od ove bolesti treba da svakodnevno prstima utrljaju list hrizanteme i da duboko udahnu njihovu aromu, a takođe da piju i čaj.

haoss.org