Wednesday, April 24, 2024
TOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Ježasti kaktus

Ježasti kaktus (lat. Echinopsis) je veliki rod u porodici kaktusa porijeklom iz Južne Amerike. Postoji 128 vrsta raznih veličina, neke su veličine drveta, a druge sasvim male. Rod Echinopsis slična je roduEchinocactus po duljini cjevčica cvjetova,a porodici Cereus po obliku i veličini kaktusa i položaju cvjetova na kaktusima. Duljina cjevčiva daje ljepotu cvjetovima iz ove porodice,koji su jako atraktivni.

Postojbina: vrlo slična kao i Echinocactusu, ove vrste potječu iz Čilea, Bolivije, Perua, Brazila i Meksika. Rastu jedino gdje ima pijeska, ili na stjenovitom planinskom području.

U ovaj rod uklopljeni su i Acanthocalycium (akantokalicijum) i Chamaecereus.

Vrste kao Echinopsis cristata vole svjetla mjesta i nekoliko kamenčića u zemlji, koji čine zemlju prozračnom (vrše drenažu). U zimi voda im se mora davati vrlo oprezno, i zrak mora biti suh. Temperatura im ne smije biti niža od 10 °C preko noći, jedino ako je jako hladno smije pasti do 5 °C. Preko dana temperatura mora biti iznad 14 °C. U proljeće biljke trebaju svu toplinu i svjetlost koje im daje sunce. U to vrijeme zalijevamo ih samo navečer i to tako da ih samo poprskamo. Malo vode drži biljku zelenom i svježom i pomaže u njenom rastu, ako sve bude kako treba u ljeto ćete imati prekrasne cvjetove.

wikipedia