Saturday, May 25, 2024
TOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Afrička ljubičica ukras doma tijekom cijele godine

Afričke ljubičice (Saintpaulia ionantha) su jedne od ljepših kućnih biljka. Cvjetovi dolaze u širokom rasponu boja, uključujući sve nijanse ljubičaste, plave, ružičaste, crvene, dok su listovi srcoliki. Ako vam netko pokloni ljubičicu, znači da vam je vjeran i odan.

Ova biljka porijeklom dolazi iz Tanzanije, a za njeno širenje po Europi zaslužan je kolonijalni dužnosnik i amaterski botaničar barun Walter von Saint Paul, koji je bio u Africi. On je u 19. stoljeću poslao primjerke divljih ljubičica svom ocu u Njemačkoj, te su vrlo brzo afričke ljubičice, njihovo sjemenke i biljke, postali dostupni u cijeloj Europi.

Afričke ljubičice najbolje je posaditi u manje posude. Traže bogatu zemlju s visokim udjelom organskih tvari. Prilikom sadnje pobrinite se da zemlja bude suha. Jednom godišnje im je potrebno osigurati svježe tlo.

Idealna temperatura za ljubičice je od 20 do 25 stupnjeva. Vole biti na neizravnoj svjetlosti, a tijekom zime ih možete postaviti izravno na svjetlost. Ako su njihovi listovi pretamni, biljkama nedostaje svjetlosti. Za maksimalnu količinu cvijeta potrebno im je više od 10 sati dnevnog svjetla.

Pažljivo zalijevanje je ključ zdrave ljubičice. Ovu biljku je potrebno zalijevati vodom sobne temperature. Ako je voda prehladna moguće je da im se ošteti korijen. U tanjurić ispod saksije ulijte vodu, a nakon 30 minuta ocijedite višak. Ako ljubičicu pak zalijevate tako što vodu izravno sipate u saksiju, nemojte smočiti listove biljke. Naime, ljubičica ne voli puno vode. S obzirom da je ovo biljka koja ne voli puno vode, listove nemojte čistiti s vodom, nego ih lagano očistite s četkom.

Gnojenje biljke se preporučuje jednom godišnje. Ako biljka djeluje uvenulo, potrebno je dodati samo malo gnojiva, kako bi se potaknuo njezin rast. Najčešće bolesti koje pogađaju ovu biljku su pepelnica i različiti oblici truleži.

Afričke ljubičice mogu krasiti vaš dom tijekom cijele godine, ako se o njima brinete kako treba. One će vam pružiti svu svoju ljepotu ako im date samo malo svjetlosti i vode.

agroklub.com