Sunday, May 19, 2024
ZDRAVLJE

KURKUMA, NAJZDRAVUJA BILJKA NA PLANETI

Kurkuma ili indijski šafran biljna vrsta iz porodice đumbirovki (Zingiberaceae) od čijeg se korijena biljke dobiva istoimeni začin aromatičnog ljuto-žarećeg, blagog gorkog i smolastog okusa. Sušena kurkuma razvija aromu naranče i đumbira, te je ljutog, gorkog i mošusnog okusa. U indijskim jelima od mahunarki, krumpira i povrća, te jelima od ribe, janjetine i peradi, neizostavan je začin. Uz ugodnu aromu, jelima daje lijepu zlatnožutu boju, a ima i više imena kao što su indijski šafran i žuti korijen. Tijekom povijesti koristila se kao začin, boja za tkanine i ljekovito sredstvo.

Ugledate li na deklaraciji prehrambenog proizvoda u popisu sastojaka dodatak jelima E100, ne brinite – to je oznaka za prirodno žuto bojilo kurkumin. Žuta boja korijena čini ga čestim nadomjeskom za skupi šafran, ali je isto tako jedan od neizostavnih sastojaka indijskog currya. Curry je mješavina 20 različitih začinskih biljaka, začina i sjemenki, a kurkuma je jedan od glavnih sastojaka i odgovorna je za žutu boju curry praha.

Kurkuma je izuzetno ljekovita začinska biljka, a u upotrebi preko 5000 godina. Aktivni sastojak kurkume je kurkumin, koji čak i u vrlo malim koncentracijama ima ljekovito djelovanje. Prije svega poznat je po vrlo moćnim antioksidativnim, protuupalnim i antibakterijskim svojstvima. Antioksidansi sprječavaju štetno djelovanje radikala na zdrave stanice u organizmu, što može dovesti do pojave vrlo ozbiljnih bolesti. Zahvaljujući tom svojstvu sprječava oksidaciju kolesterola, čime se štite krvne žile od oštećenja i nakupljanja plaka koji može dovesti do moždanog ili srčanog udara.
Protivupalno djelovanje kurkumina podjednako je nekim protuupalnim lijekovima, a bez ikakvog otrovnog djelovanja. Novija istraživanja utvrdila su mogućnost ljekovitog djelovanja na upalnu bolest crijeva (Chronova bolest ili ulcerozni kolitis). Kliničke studije pokazale su da kurkumin može ublažiti bolove u zglobovima koji se javljaju kao simptomi kod reumatoidnog artritisa. Kurkumin i u ovom slučaju pokazuje učinkovito djelovanje na smanjenje ukočenosti ujutro, dužu mogućnost hodanja i smanjenje oteklina oko zglobova. Kurkuma na 100 g sadrži 21 g prehrambenih vlakana.

Kurkuma je predmet mnogih medicinskih istraživanja. Vrlo značajno otkriće je povoljno djelovanje kurkumina na usporavanje pojave raka debelog crijeva, prostate, pluća i dojke. U Indiji se primjerice rjeđa pojava raka prostate pripisuje prehrani bogatoj kupusnjačama i kurkumi. Obje biljke posjeduju fitokemikalije koji zajedničkim djelovanjem inhibiraju razvoj stanica raka. Vrlo jednostavan način da svoje jelo nutritivno obogatite je da pospete malo kurkume po obroku od cvjetače, kupusa, kelja ili slično. Kurkuma se dobro slaže i s lukom. Kvercetin iz luka i kurkumin mogu zaštititi probavni sustav od oštećenja koja prethode pojavi raka. Prehrana obogaćena kurkumom može inhibirati neke od rizičnih faktora okoliša koji utječu na pojavu leukemije kod djece. Laboratorijske studije daju obećavajuće rezultate o povoljnom djelovanju kurkumina na povećavanje detoksifikacijske sposobnosti jetre.

Epidemiološka testiranja na starijoj populaciji u Indiji, gdje se kurkuma svakodnevno upotrebljava, pokazuje manju pojavu neuroloških bolesti (npr. Alzheimerova bolest). Preliminarne laboratorijske studije pokazuju da kurkumin može zaustaviti napredak multipleskleroze.

Osim toga prirodni je antiseptik, te se može upotrijebiti u oblozima za rane i opekline. U Kini se koristi protiv depresije, reducira negativne nuspojave lijekova za kemoterapiju. Ubrzava zacjeljenje rana i obnovu kože, neki izvori navode da može pomoći kod psorijaze i ostalih upalnih procesa kože.

Stručnjaci za alternativnu medicinu savjetuju uzimanje kurkume s mlijekom zbog smanjenja rizika od pojave osteoporoze ili ublažavanje simptoma artritisa. Redovitim konzumiranjem kurkume smanjuje se mast u krvi i potiče cirkulacija. Kod odabira začina savjetujemo čistu kurkumu, umjesto mješavina za curry, u kojoj se nalazi vrlo mali postotak kurkume.

Probavne smetnje

Kurkuma se smatra lijekom protiv nadimanja. Može biti dodana u hranu, uključujući rižu i grah, za poboljšanje probave, smanjenje plinova i nadutosti. Stimulira proizvodnju žuči u jetri i potiče izlučivanje žuči kroz žučni mjehur. Time se poboljšava sposobnost tijela da probavlja masti. Ona može biti konzumirana kao ekstrakt ili u obliku probavnih tonika, koji se kombiniraju s drugim ljekovitim biljem. Kurkuma je korisna za ljude koji se osjećaju umorni nakon konzumiranja obroka ili imaju problema s plinovima i nadutosti. Bez obzira na koji način se kurkuma konzumira, ona je korisna za probavni sustav i jetru.

Bolesti jetre

Kurkuma je korisna zbog svoj utjecaja na jetru. Ljekovito bilje i određena hrana mogu ojačati jetru. Kurkuma ima slične sastojke za zaštitu jetre kao čičak i artičoka. Ona smanjuje nabrekle jetrene kanale, tako da može biti korisna za liječenje stanja kao što su hepatitis, ciroza i žutica.

Rak

Nedavna znanstvena istraživanja potvrđuju da kurkuma može izliječiti niz bolesti, a također se otkrilo da kurkuma može obuzdati rast raznih vrsta raka. Kurkuma se koristi za liječenje raka kože ili prekancerogenih stanja kože.

Ateroskleroza

Kurkuma može pomoći u prevenciji začepljenja arterija koje postupno mogu izazvati srčani ili moždani udar na jedan od dva načina. Kurkuma snižava razine kolesterola i inhibira oksidaciju LDL (lošeg) kolesterola. Oksidirani LDL na stjenkama krvnih žila i doprinosi formiranju aterosklerotskog plaka. Kurkuma također može spriječiti nakupljanje trombocita uz stjenke ozlijeđenih krvnih žila. Trombociti prikupljeni na mjestu oštećenja krvnih žila uzrokuju stvaranje krvnih ugrušaka koji mogu začepiti arterije.

Osteoartritis

Kurkuma može pomoći osloboditi od simptoma osteoartritisa zbog svoje sposobnosti da smanji bol.

Menstrualni problemi

Za žene koje pate od menstrualnih grčeva, ekstrakt kurkume dva puta dnevno tijekom dva tjedna prije očekivane menstruacije može pomoći. Kurkuma smanjuje grčeve tako da može smanjiti težinu bolova, ako ne i potpuno ukloniti bolove.

Bakterijske infekcije i rane

Kurkuma je korisna kao vanjski antibiotik u prevenciji bakterijske infekcije rana.

Drugi zdravstveni poremećaji

Kurkuma smanjuje zagušenja i upale. Djeluje antiupalno na sluznicu grla, pluća, želuca i crijeva. Redovita uporaba kurkume može pomoći kod kolitisa, Crohnove bolesti i proljeva. Svrbež i upale koje prate hemoroide i analne fisure mogu se smanjiti primjenom kurkume. Kurkuma također može pomoći kod kožnih bolesti poput ekcema, psorijaze i akni. [5] Aktivna tvar kurkume kurkumin svojim antioksidacijskim djelovanjem može usporiti ili spriječiti pogoršanje parkinsonove bolesti

Priprema jela s kurkumom

Kurkuma je jedan od glavnih sastojaka curryja.

Taj omiljeni začinski prah ima važnu ulogu u indijskoj kuhinji, budući da se nalazi u gotovo svakom jelu. Ima ga i u ostalim kuhinjama južne Azije, Afrike, Australije i Južne Amerike, a zbog spoznaje o brojnim povoljnim učincima na zdravlje, sve je prisutniji i u kuhinjama zapadnog svijeta. Pretjerana upotreba kurkume u jelu će rezultirati neznatno gorkim okusom. Sušena kurkuma razvija aromu naranče i đumbira te je ljutog, gorkog i mošusnog okusa.

Koristi se u mješavinama začina na Karibima, sjevernoj Africi i Indoneziji. U industrijski obrađenim namirnicama kurkuma je prisutna u gorušici, umacima, siru, maslacu, likerima i slatkišima. Koristi se za začinjavanje i bojanje salatnih preljeva. Dipovi s majonezom za povrća i bijela mesa, s kiselim vrhnjem i mladim lukom uz povrće na žaru, te jogurtom i vlascem uz svježe krastavce i rajčicu.

Za juhe, umake i rižu dovoljno je dodati prstohvat praha kurkume prilikom kuhanja. Prstohvat praha dodajte i u tijesto za palačinke, pa ih pečene punite povrćem, mesom peradi, riba i rakova. U modernoj kuhinji odresci od lososa pečeni na roštilju, posluženi s kuhanim šparogama i pireom od krumpira, preliveni toplim holandskim umakom uz dodatak kurkume, korijandera i peršina, ugodit će svakom gurmanskom nepcu.

U indijskim jelima od mahunarki, krumpira i povrća, te jelima od ribe, janjetine i peradi neizostavan je začin, a jedno od poznatijih je Dal Makhani, jelo od leće i mahunarki, s umakom od rajčice, maslaca i vrhnja, oplemenjeno specifičnim začinima tog podneblja. Mlaćenica s kurkumom koristi se kao pomoć kod želučanih smetnji. U Japanu je popularan čaj od kurkume.

Kao začin kurkuma je prisutna u jelima iz Afrike, naročito Maroka poput tradicionalne tangine, vrste peke bilo da je povrtna ili pileća s cous-cousom, janjeća s povrćem i dr. Upotrebljava se i u mariniranom povrću, relishima i chutneyima.

Kupovanje i čuvanje

Kurkuma se rijetko može nabaviti svježa izvan zemlje porijekla, a glavni proizvođači su Indija, Kina i Indonezija. Kurkuma u prahu dostupna je tijekom cijele godine i kao takva snažne je žutonarančaste boje, te dosta nalikuje curry prahu, u kojem je jedan od najznačajnijih sastojaka. Prah kurkume dobro je čuvati u tamnim staklenim bočicama, iz razloga što kurkumin gubi svoju boju i oštrinu izlaganjem direktnom svjetlu.

wikipedia.org