Thursday, September 19, 2024
KUJNAZIMNICA

Šarena salata – zimnica koju vole sve generacije

Šarena salata – zimnica koju vole sve generacije

Puna korpa raznovrsnog povrća znači samo jedno – šarena salata za sve. Do ove godine je nisam spremala, to je radila svekrva, ali ove godine sam rešila da se odvažim i napravim je sama. Izbor povrća je veliki, možete staviti šta god volite i korigivati količine naspram toga, samo pratite ukupnu gramažu zbog drugih sastojaka koji idu u rastvor za prelivanje.

Često domaćice stave i kupus, no ja sam rešila da je spremam bez. U nastavku pogledajte recept i ispratite sve korake, a ukoliko bude nedoumica pišite mi.

Sastojci:
500g crvene paprike
400g paprika babura
500g šargarepe
300g zelenog paradajza
400g karfiola
400g krastavaca
1 crni luk
3 čena belog luka
2g C konzervansa
2g C vinobrana
40g soli
60g šećera
1l vode
250ml alkoholnog sirćeta
20-ak zrnaca bibera
3 lovorova lista

Priprema:
Crvenu papriku sečem na trake po dužini, a potom i na manje komade kako bi se zgodnije jele. Zatim sečem i paprike babure na trake jer nijedna zimnica ne može proći bez njih.

Kažu šarena salata nije to to ako nema zelenog paradajza. Njega sam sekla na male i tanke kriške. Tu je i moje omiljeno povrće iz turšije.Šargarepe ljuštim i sečem na kolutove. Krastavac takođe sečem na kolutove samo vodite računa da nisu pretanki.  Dodajem i cvetiće karfiola, a zatim i jedan crni luk isečen na tanka rebra.Njega dodajem radi bolje arome, kao i beli luk.

Za preliv mešam vodu, alkoholno sirće, šećer, so, malo konzervansa i malo vinobrana, lovorov list i biber u zrnu. Kada provri prelivam salatu. Dobro izmešam, pokrivam čistom krpom i ostavljam na 24h uz povremeno mešanje.

Punim salatom čiste, sterilisane i hladne tegle, pritiskam kako bih lepo sabila povrće, prelivam tečnošću u kojoj se povrće nalazilo i zatvaram tegle.
Dekorativna, ukusna i puna vitamina – šarena salata je spremna za zimu, jedino nisam sigurna da će je dočekati.

izvor:Mikina Kuhinja

Detalje pripreme pogledajte u videu.