Wednesday, May 1, 2024
KUJNATOP VESTI

SAMPITA kao iz slasticarne – jednostavno i SA ISKRENIM SAVJETIMA

izvor:STIKLICA kuha – kocht

Iskreno Sampita je oduvijek jedna misterija i mnogi su je izbjegavali zato sto su ovaj kolac smatrali veoma komplikovanim, medjutim ako samo par stvari pazite, vidjecete da je tako lako i po ovom receptu i savjetima ce vam uvjek uspjeti.

Prvo da pocnemo od savjeta:
1. Jaja – moraju biti domaca – friska – ovo se pogotovo odnosi na kvalitet zbog bjelanaca, da bi vam snjeg bio sto bolji i da dobijete veliku kolicinu. Znaci sto su friskija jaja, sto bolja. Ako nemate domaca jaja, onda ce te morati u snjeg svatiti vise bjelanaca (najmanje jos 3) – da bi vam gornji sloj ispao velik – sto je u sustini i jedinstveni znak za dobru sampitu. Taj visak od zumanaca onda mozete upotrebiti u nesto drugo….kao naprimjer maska za lice ili slicno 😉

2. U jaja obavezno stavite sok od pola limuna – tako da vam nece bjeli saum gubiti cvrstocu i nakon 3 dana. Limun sok se neosjeti u okusu…

3. Svi sastojci moraju biti sobne temperature – najbolje izvadite sve prije par sati iz frizidera nego sto pocnete praviti.
4. Jako je bitno da imate strpljena kad mutite sirup u snjeg – dodajte kasiku po kasiku i nezaboravite da nesmijete prestati to mutiti dok nepotrosite sirup – tako da morate to mutiti najmanje pola sata. Nakraju ce vam se saum uduplati.

Recept za tepsiju od 32 cm:
Kora: 8 domacih jaja, 8 kasika secera, 8 kasika ulja, 8 kasika mlijeka, 8 kasika brasna, jedna mala kasika praska za pecivo.
Peci 15 min na 200° – rernu samo malo zagrijati

Krema: 8 bjelanaca, 8 kasika secera, sok od pola limuna
Sirup od secera: 21 kasika secera, 1,5 soljica vode – kuhati 5 min

Za detaljnu pripremu pogledajte video.