Sunday, May 5, 2024
KUJNAPosnoTOP VESTI

Medeno srce -posni kolač sa šljivama

izvor:Mikina Kuhinja

Medeno srce je moj omiljeni posni kolač, obožavam sve verzije ovog kolača, mogu se koristiti razni džemovi za premaz, razne arome umesto cimeta, može se kalkulisati sa šećerom, ali ovo je definitivno najbolji recept koji sam do sada isprobala.

Nikada sočnije, mekanije i ukusnije medeno srce nisam probala, prosto se topi u ustima.

SASTOJCI

Za patišpanj:
350g brašna
4 kašike kakaoa
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica cimeta
350ml kisele vode
200ml ulja
200g šećera
4 kašike džema od kajsija

+5 kašika džema za premazivanje pečenog kolača
500g šljiva (neočišćenih)

Glazura:
180g crne čokolade
6 kašika ulja

PRIPREMA

U jednoj činiji sjediniti brašno, kakao, cimet i sodu bikarbonu. U drugoj činiji sjediniti šećer, kiselu vodu, ulje i džem. Sjediniti sastojke iz obe činije, pa izliti u pleh obložen papirom za pečenje.

Oprati šljive, odbaciti koštice, pa ih seći na manje komade. Rasporediti ih preko izlivenog fila, poneku utisnuti u fil. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta (dosta zavisi od jačine rerne, zato je bitno proveriti čačkalicom da li je kolač pečen, ali je bitno i ne prepeći ga).

Vruć kolač premazati sa 5 kašika džema od kajsije.
Sačekati da se malo prohladi, pa preliti otopljenom čokoladom pomešanom sa 6 kašika ulja i ostaviti par sati da se ohladi i glazura malo učvrsti.

Ohlađen kolač izvaditi iz kalupa, odvojiti od papira za pečenje i seći na kocke. Nakon par sati čokolada će i dalje biti tečnija, ali će se kolač lepo seći, a ukoliko prenoći čokolada će se stegnuti.

Pogledajte video recept sa pripremom.