Thursday, May 2, 2024
KUJNATOP VESTI

Tradicionalna bosanska poslastica- Hurmašice, hrskave spolja a sočne unutra

izvor:Arijeva kuhinja

Lijep pozdrav dragi moji Danas spremamo hurmašice Mi koji volimo hurmašice pravimo ih na razne načine, hrskave, mekane, više suhe ili više zalivene… Iskreno ja ih volim na razne načine a ovaj mi je jedan od omiljenih. Okolo su hrskave, a unutra pune agde, imaju fovoljnu čvrstinu da ih jedete rukom a da se ne raspadnu a opet se tope u ustima. Nadam se da će se svidjeti i onima koji ih prvi put prave
Što se brašna tiče, u zavisnosti od samog putera i od veličine jajeta koje koristite, količina brašna može varirati. Ako izvagate jaje, bez ljuske i bude prilične gramaže koju sam vam napisala i količina brašna bi mogla biti identična mojoj. Inače vam treba do 220 gr brašna, a ja sam danas koristila 200. Sa ovim receptom se dobije 23 komada hurmašica srednje veličine, ako vam treba veća količina uduplajte sastojke.
Što se agde/ sirupa tiča, prije nego što stavite šećer i vodu da proključaju miješajte ih žicom, 2 do 3 minuta dok se šećer ne otopi. Na taj način dobit ćete gušću, sirupastu agdu koja se neće kristalizirati kasnije.
Što se tiče praška za pecivo, nemojte ga staviti više nego što sam napisala inače će se hurmašice prilikom pečenja povećati puno i popucati. Ako biste stavili više praška za pecivo to neće uticati na okus, samo na izgled.

Sastojci

1 veliko jaje ( 50 gr)

125 gr omekšanog putera

2 velike kašike šećera u prahu ( 25 gr)

200 gr mekog brašna ( do 220 gr)

pola male kašike praška za pecivo

Za agdu/ sirup

1 velika šolja ( od 250 ml) šećera, u gramima je 350 gr

1 velika šolja vode

2 kriške limuna

malo vanilije

Peku se na 190 C, 15 minuta dok ne dobiju lijepu rumenu boju, ili u zavisnosti od vaše rerne možda par minuta duže ili kraće

Pogledajte video recept sa pripremom