Japanski vjetar – divan kremasti kolač na jednostavniji način/ Creamy cake with walnuts

izvor:Arijeva kuhinja

Lijep pozdrav dragi moji.Danas spremamo kolač japanski vjetar ali u malo jednostavnijoj varijanti sa samo jednom koricom. Kolač je divan, kremast, ukusan i lako se sprema. A pošto je samo jedna korica i dosta je stabilan.

Jedino što je bitno je da šaum dobro umutite, i da imate pravilan omjer bjelanaca i šećera. Budući da sva bjelanca u svakom jajetu nisu jednaka najbolje je da ih izvagate. Koliko bude bjelanaca toliko stavite i šećera. Ako nemate vagu onda se poslužite čašama. Uzmite dvije iste čaše, u jednu sipajte bjelanca a u drugu šećer, šećera treba da bude više u odnosu na bjelanca, otprilike 1 cm više.
Koricu stavite u rernu zagrijanu na 150 C, onda smanjite temperaturu na 100 C i pecite kolač između 45 minuta i 1 sat. Prvih pola sata ne otvarajte rernu a poslije toga možete provjeravati da li je gotova. Čim je površina čvrsta, korica napuhana i stabilna gotova je. Ako vam krema nije potpuno hladna a korica se već ispekla i ohladila, stavite je u frižider, nemojte je čuvati na sobnoj temperaturi jer će povući vlagu iz zraka, a i šećer postaje nestabilan na toploti pa može da počne da curi iz kolača kao onaj gusti sirup.
Tepsiju sam vam napisala prečnik, nemojte samo koristiti manju da se ne bi desilo da korica “izađe iz tepsije”- kao što se desilo jednoj mojoj pratiteljki
Ja sam ga ukrasila šlagom a možete i čokoladom ako vam je tako draže 🙂
Potrebno je
7 bjelanca srednje veličine ( 230 gr)
230 gr šećera
1 kašika soka od limuna
Za kremu
700 ml mlijeka
7 žumanaca
150 gr šećera
Malo vanilije
4 kašike brašna ( 45 gr)
4 kašike gustina ( 35 gr )
200 gr omekšanog putera
150 gr sitno sjeckanih ili mljevenih oraha
100 gr otopljene ohlađene čokolade
Za ukrašavanje
1 vrećica šlag pjene
200 ml mlijeka
Tepsija prečnika 33 x 24 cm

Postupak mozete pogledati u videu: