Thursday, April 18, 2024
KUJNATOP VEST

Suncokret pogača koja se jednostavno topi u ustima

izvor:Ukusna hrana

Suncokret pogača

Sastojci:
900 g brašna
500 ml mleka
2 kašike šećera
40 g svežeg kvasca
2 kašičice soli
250 g namaznog margarina
1 jaje
Seme susama i lana

Priprema:
U kvasac dodati malo šećera i malo mlakog mleka i razmutiti. Dodati i umešati dve kašike brašna i ostaviti da kvasac naraste.
Sipati jedan deo brašna u činiju, dodati so i promešati. Zatim dodati kvasac i deo mlakog mleka i umešati. Sipati šećer i mleko i uz postepeno dodavanje brašna zamesiti testo.
Testo pokriti kesom od zamrzivača i kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste. Potom premesiti testo i podeliti na 6 loptica. Pokriti loptice i ostaviti ih 15 minuta da narastaju.
Okrugli pleh podmazati margarinom. Od naraslih loptica 5 komada istanjiti na debljinu od jednog centimetra. Prečnik rastanjenog testa treba da odgovara prečniku pleha (u ovom slučaju 22 cm). Rastanjenu koricu staviti u podmazan pleh, pa je premazati margarinom. Ovako uraditi sa svih 5 loptica, ali se peta korica ne premazuje margarinom.
Složeno testo u plehu iseći na 8 trouglova. Vrhove trouglova od centra preklopiti prema kraju i pričvrstiti čačkalicom. U centar staviti šestu lopticu testa. Premazati pogaču umućenim jajetom. Posuti semenkama susama i lana. Staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni i peći oko 30 minuta.

Prijatno!

Detalje pripreme pogledajte u videu.