Tuesday, April 23, 2024
KUJNA

Predivna poslastica od bele čokolade – pet sastojaka, za 15 minuta, ne peče se

Predivna poslastica od bele čokolade – pet sastojaka, za 15 minuta, ne peče se!

Ukus je božanstven, a pravi se za par minuta. Najviše vremena ode na seckanje čokolade, a onda se sve pomeša za 5 minuta.

Sastojci:

350 g (grama ne mililitara) zaslađenog kondenzovanog mleka
540 g bele čokoladne, iseckane vrlo sitno ili tanko
120 g suvih brusnica
1 kašičica kore pomorandže
90 g neslanih pistaća, iseckanih na veće i manje komade

Na srednjoj temperaturi zagrejati zaslađeno kondenzovano mleko da bude vruće, ali ne sme da provri. Mešati povremeno da ne zagori.

Kad bude vruće, skloniti sa ringle pa postepeno dodati iseckanu belu čokoladu, mešajući između svakog dodavanja. Kad smesa postane glatka i sva čokolada istopljena, dodati brusnicu, koru pomorandže i iseckane pistaće. Sve dobro promešati pa usuti u pleh (veličine 20 x 20 cm) obložen pek papirom ili u silikonske modle po želji, malo pritisnuti špatulom i poravnati. Meni su najlepši kao obični kvadratići 🙂 Ostaviti u frižider na oko sat vremena dok se smesa lepo ne stegne.

Nemojte da vas brine ako deluje masno, to je samo kakao maslac koji se izdvaja iz bele čokolade kad se previše zagreje od mešanja. Ali čim se stavi u frižider to se odmah stegne i nestane. Samo deo bele čokolade, ništa više 🙂

Izvaditi iz frižidera pa iseći nožem na željene oblike. Ako je smesa previše tvrda, samo ostaviti na sobnoj temperaturi 15 minuta pa seći onda. Ova poslastica se seče na male komade pa se od ove smese dobije oko 38-40 komada.

Držati u frižideru.

Izvor: Neodoljivi Ukusi