Tuesday, April 23, 2024
KUJNA

Paunovo oko – Slatki rolat za svaku priliku

izvor:Ukusna hrana

Paunovo oko je vrlo ukusan i kremast kolač.
Ovaj recept zaslužuje svaku preporuku.

Sastojci:

Za koru:
6 jaja
120 g šećera
40 g kakao praha
1 kašika brašna
Pola kašičice sode bikarbone

Za fil:
300 ml mleka
3 kašike šećera
1 jaje
1 žumance
50 g brašna
1 margarin
140 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
80 g čokolade za kuvanje

Za ukrašavanje:
200 ml slatke pavlake
2 kašike šećera u prahu
50 g čokolade za kuvanje
1 kašičica ulja

Priprema:
Odvojiti žumanca od belanaca i umutiti belanca. U žumanca dodati šećer i umutiti. Zatim dodati brašno, sodu bikarbonu i kakao prah i umutiti. Postepeno dodavati sneg od belanaca i mešati špatulom. Smesu sipati na papir za pečenje u pleh dimenzija 33 x 43 cm. Koru staviti u rernu zagrejanu na 180 stepeni i peći od 10 do 15 minuta. Pečenu koru staviti na vlažnu krpu i uviti u rolat i ostaviti da se ohladi.
Umutiti jaje i žumance. Dodati brašno i umutiti. Dodati malo mleka i umutiti. U ostatak mleka sipati šećer i staviti da provri. U vrelo mleko sipati jaja umućena sa brašnom i kuvati dok se ne zgusne. Fil ostaviti da se ohladi. Umutiti margarin sa vanilin šećerom i šećerom u prahu. Postepeno dodavati ohlađeni fil u margarin i mutiti. Fil podeliti na dva dela. U jedan deo dodati rastopljenu čokoladu i umutiti.
Koru razviti i na prvu polovinu namazati žuti fil. Drugu polovinu nafilovati filom sa čokoladom. Smotati rolat od žutog ka tamnom filu.
Umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu. Premazati rolat šlagom. Istopiti čokoladu sa uljem i šarati preko šlaga. Ostaviti rolat u frižideru par sati.

Prijatno!

Detalje pripreme pogledajte u videu: