Tuesday, April 16, 2024
ZDRAVLJE

Susam i med za bolje zdravlje

O izuzetno pozitivnom učinku koji med ima na celokupno zdravlje čoveka, sada verovatno znaju i ptice na grani. Takođe je i dobro poznat podatak da se med kombinuje sa različitim namirnicama kako bi pomogao za otklanjanje određenih bolesti i stanja.

Susam i med kao lek

Jedna od takvih kombinacija je i susam i med, koja se kao lek koristi za otklanjanje mnogih tegoba, a na prvom mestu za regulaciju visokog krvnog pritiska, ali i za regulaciju nivoa holesterola, te uspostavljanje pravilnog odnosa između dobrog i lošeg holesterola.

Pored toga, susam i med kao lek se koriste za zaštitu jetre, a dokazano otklanjaju umor, pa čak i depresiju.
Razlog zbog koga su susam i med kao lek naročito dobri za konzumiranje leži u činjenici da su izuzetno bogati lekovitim sastojcima. Između ostalog, ova kombinacija je odličan izvor vitamina B grupe, te vitamina E, ali i mnogih drugih vitamina i minerala, a prvenstveno gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i cinka.

Uz sve navedeno, susam i med kao lek se koriste i za: sprečavanje nastanka raka debelog creva, otklanjanje zatvora i migrene, te za čišćenje creva, a samim tim utiču i na nestanak hemoroida.

Susam i med recept
Ako vas zanima kako se priprema susam i med, recept je zapravo vrlo jednostavan. Pripremite seme susama i domaći med, pa sjedinite sve dok ne dobijete malo gušću smesu. U principu, opšteprihvaćen recept za ovaj prirodni lek podrazumeva da se od ove smese pripremaju kuglice, koje se čuvaju u frižideru i u većini slučajeva je sasvim dovoljno da uzmete jednu, eventualno dve tako pripremljene kuglice, a u zavisnosti od toga koje su veličine. Međutim, ukoliko baš i niste mnogo raspoloženi za pripremu kuglica od susama i meda, recept možete malo i modifikovati. Jednostavno, izmešajte sastojke, dobro ih sjedinite, pa ostavite u teglici u frižideru i konzumirajte po potrebi.

No, iako je ovo izuzetno lekovita smesa, nemojte preterivati u njenom konzumiranju, jer jedna do dve kafene kašičice u toku dana su sasvim dovoljna mera.

cajeviza.net