Thursday, April 25, 2024
KUJNATOP VEST

Cepkani prženi ajvar

izvor: Milin Kuvar

Kako da napravite ajvar na jednostavan način, bez mnogo alata, konzervansa i muke.

Sastojci:

12 kg mesnatih crvenih paprika

600 ml ulja

nekoliko kašičica soli (po ukusu)

2 kašike sirćeta

2 kašike šećera

1/2 kašičice sveže mlevenog bibera

4-5 čenova belog luka

Priprema:

Za početak, paprike operite. Pa ispecite na način na koji to inače radite – na ringlama, na vatri, na smederevcu… kako god. Ispečene paprike treba da su više crne nego crvene. Što ih bolje ispečete, to će biti bolji ajvar. Ispečene paprike stavljajte ili u kesu ili u veliki lonac i držite sve vreme poklopljeno da se paprike pare – to će pomoći kod ljuštenja. Što se bolje napare, to će se bolje ljuštiti.

E onda ih iscepkajte. Ne morate se previše truditi, već onako, samo da se razbiju. Zagrejte 2/3 ulja u loncu i u tako zagrejano ulje stavite cepaken pečene paprike. Počnite sa prženjem. U videu ćete videti da je naš lonac manji ali morali smo da podelimo na dva dela zbog potrebe snimanja a i bržeg spremanja jer smo kuvali napolju. Dakle, pržite ajvar i najbolje je da sve vreme mešate. Ako podelite količinu svakako će ići brže. Za ovu količinu paprika, podeljenu u dve šerpe, trebalo nam je oko sat ili sat i po vremena kuvanja.

Pred sam kraj kuvanja, počeli smo da dodajemo začine i dodavali smo ih dok nismo dobili ukus koji nam odgovara. To je na celu količinu bilo oko 5 kašičica soli a ostalo smo stavili kako sam zapisala gore u spisku namirnica. Kada je ajvar gotov, tj. kada se vidi dno šerpe, paprika se raspala i ajavr postao gust, tada dodajte preostalo ulje, umešajte i isključite.

Tegle ste prethodno dobro oprali i zajedno sa poklopcima stavili u rernu na 100 stepeni da se sterilišu. Vreo ajvar sipajte u vrele tegle. Sada imate dve opcije: ili da ih zatvorite i vratite u zagrejanu rernu na sat vremena ili da nalijete ulje skoro do vrha i tako otvorene tegle stavite u rernu na sat vremena. I jedno i drugo radi posao, pa kako je vama lakše. Nakon sat vremena isključite rernu i u prvoj varijanti samo ostavite tegle da se ohlade u rerni a u drugoj avrijanti poklopite tegle i vratite u rernu da se u njoj ohlade. Od ove količine dobili smo 4-5 standardnih tegli i nekoliko manjih.