Thursday, March 28, 2024
TOP VESTIZDRAVLJE

Evo kako da zaustavite starenje i podmladite cijeli organizam

Sigurno ste primjetili da postoje žene koje izgledaju 10 ili 15 godina mlađe, a koje se nisu podvrgle skupim estetskim zahvatima. Njihova tajna je u ovom eliksiru!

Recept za eliksir mladosti:

Sastojci:

– 100 ml lanenog ulja
– 2 srednja limuna
– 1 velika glavica bijelog luka
– 0,5 kg meda.

Priprema i upotreba:

Očišćeni bijeli luk, 1 neočišćen limun i 1 limun bez kore izmiksajte u blenderu. Samljevenu smjesu pomješati sa medom, dodati laneno ulje i sve ponovo promješati. Smjesa se čuva u frižideru u zatvorenoj staklenoj tegli. Konzumirati tri puta dnevno po 1 kašičicu pola sata prije jela.

Ova smjesa na sljedeći način podmlađuje organizam:

Laneno ulje je biljni hormon; lan sadrži linolnu (omega-6), oleinsku (omega-9), i palmitinsku masnu kiselinu, a više od polovine masnoća sadržanih u lanu, čini alfalinolenska kiselina (omega-3) što laneno ulje čini najbogatijim biljnim izvorom omega-3 masnih kiselina (dvostruko većim od ribljeg ulja).

Ulje lana je takođe najbogatiji biljni izvor lignana, važnih antioksidansa, što u kombinaciji sa limunom čisti jetru i žučne puteve. Vitamin C iz limuna savršen je antioksidans, jača imunitet i krvne sudove.

Bijeli luk čisti od parazita i čisti krvne sudove, a med donosi nutrijente, odnosno mikroelemente u krv koji obnavljaju i podmlađuju cijeli organizam.

Izvor: vesti-online.com