Friday, April 19, 2024
TOP VESTTOP VESTIZDRAVLJE

Ljekovita svojstva Najzdravije biljke na svijetu: Aronija

Aronija je izvrsna za pročišćavanje krvi, ublažava migrenu i glavobolju, ima blagotvoran učinak na želudac i crijeva, zaustavljanje proljeva, snižava krvni tlak, sprečava bakterijske i virusne infekcije te osnažuje imunološki sustav. Mnoga istraživanja pokazala su da ova biljka poboljšava cirkulaciju krvi te da svakodnevno konzumiranje smanjuje razinu kolesterola i triglicerida, štiteći kardiovaskularni sustav.

Sok od aronije ima blagotvoran učinak na jetru, mokraćni i žučni mjehur, jer ih pročišćava i omogućuje njihov pravilan rad. Važno je dodati i da regulira izlučivanje i ispravan rad hormona štitnjače i gušterače. Zbog visokog sadržaja antioksidansa, sprječava rak, uništava njegove stanice i pomaže u liječenju drugih malignih bolesti, kao i Alzheimera.

Čudno, ali istinito, aronija također pruža zaštitu od bolesti očiju, odnosno mišićne degeneracije očiju. To je neizlječiva bolest koja dovodi do sljepoće, a istraživanja su pokazala da ljudi koji konzumiraju sok od aronije imaju manje šanse oboljeti od ove bolesti. Aronija potiče zacjeljivanje rana, usporava starenje kože i tijela, sprečava nastanak bora i štiti od negativnih UV zraka.

krenizdravo.rtl