Friday, April 26, 2024
TOP VESTTOP VESTI

Blagodeti eteričnog ulja žalfije

Zdravstvene koristi od eteričnog ulja žalfije se mogu pripisati njegovim osobinama da deluje kao antimikotik, antimikrobno sredstvo, antioksidant, antiseptik, antiinflamatorno sredstvo, antispazmodik, antibakterijsko sredstvo, holagog i holeretik (pojačava lučenje žuči i pojačava stvaranje žuči u jetri), cikatrizant ( za isceljenje rana), depurativ, digestiv, sredstvo za dezinfekciju, emenagog, sredstvo za iskašljavanje, sredstvo koje snižava temperaturu, laksativ i stimulans. Malo li je?

Ulje od žalfije – lekovitost je zaista i više nego impresivna, a osim u lekovite svrhe, ovo eterično ulje se naročito koristi i u kozmetici za negu kože.

Ovo eterično ulje se dobija parnom destilacijom listova žalfije i sadrži obilje aktivnih sastojaka koji imaju lekovito dejstvo.

Ostale prednosti: ulje od žalfije pomaže da se upravlja dermatitisom, herpesom, psorijazom, sinuzitisom, astmom i bronhitisom, nakupljanjem sluzi, cerebralnom paralizom, depresijom, išijasom i lumbagom, a ovo lekovito ulje dovodi i do mentalne stabilnosti i budnosti.

Napomena:

Kako je ulje od žalfije i nervni stimulans, one osobe sa epilepsijom, histerijom ili istorijom ovih bolesti – treba da izbegavaju da ga koriste. Štaviše, pošto sadrži kamfor i kamfen, koji su toksični po prirodi, treba ga izbegavati tokom trudnoće.

cajeviza.net