Thursday, March 28, 2024
TOP VESTTOP VESTI

Gorka dinja (momordika) lekovita svojstva

slika:Cristina Gómez

Gorka dinja ili momordika (Momordica charantia) u prirodi raste u delovima Azije, Afrike, Južne Amerike i Kariba.

Ova tropska loza raste do oko 1.8 do 2.4 metara visinu, a postoje i primerci koji su nešto viši. Gorka dinja nosi muške i ženske cvetove koji su žute boje i rastu u pazusima listova. Plod ove loze je duguljast i sa prilično grubom spoljašnjošću. Kada su mladi, plodovo gorke dinje su zeleni i sadrže bele semenke, a posle zrelosti postaju narandžasto-žute boje sa crvenim semenima.

Gorka dinja kao lek

Gorka dinja i zdravlje imju mnogo dodirnih tačaka. Što se tiče medicinske upotrebe, gorka dinja kao lek je korišćena od strane američkih domorodaca protiv dijabetesa; da se spreče male boginje, hepatitis; oslobađaju od glista i parazita; dok se lokalna aplikacija gorke dinje koristi za lečenje rana.

Momordika se ustvari koristi u mnogim delovima Južne Amerike za širok spektar oboljenja kao što su malarija, boginje, problemi kože i dr.

Takođe se koristi kao afrodizijak i poznata je po svojim anti-inflamatornim efektima.

U azijskim zemljama, mladi plodovi ove biljke se koriste u kuvanju, jer su bogati vitaminom A, vitaminom C, ugljenim hidratima i gvožđem.

Čaj od gorke dinje se u mnogim kulturama koristi kao lek. Na Jamajci, listovi gorke dinje se koriste za pripremu čaja, koji obezbeđuje oslobađanje od spazmodičnih bolova debelog creva.

Iako ova zanimljiva biljka ima širok spektar upotrebe, naročito je privukla veliku pažnju kao biljni tretman za dijabetes. Gorka dinja protiv dijabetesa daje odlične rezultate. Njena efikasnost u tom smislu je podržana od strane kliničkih istraživanja i smatra se prirodnom alternativom konvencionalnim lekovima za lečenje dijabetesa.

Momordika se sastoji od najmanje tri različite grupe sastojaka – charantin, insulinu-sličnih peptida i alkaloida, koji imaju sposobnost da smanje nivo šećera u krvi.

Međutim, potrebna su dalja istraživanja da se utvrdi da li ova tri jedinjenja deluju kao kombinacija ili je jedan sastojak efikasniji od ostalih.

Gorka dinja kao lek može se takođe koristiti u lečenju drugih stanja kao što su hemoroidi, poremećaji krvi, respiratorni poremećaji, kolera i alkoholizam.

Osim toga, sprovodi se istraživanje za proučavanje efikasnosti gorke dinje u borbi protiv HIV infekcije i neke vrste raka.

Na tržištu su se pojavile tablete gorke dinje, koje se koriste kao alternativna terapija za tretman velikog broja oboljenja. Međutim, u lekovite svrhe možete, pored čaja od gorke dinje, konzumirati i sok od gorke dinje. U lekovite svrhe, možete konzumirati njene plodove ili alternativno, 60 ml svežeg soka od gorke dinje dnevno.

U cilju izbegavanja gorkog ukusa, može se koristiti i u obliku tinkture, u kom slučaju je preporučena doza 5 ml dva ili tri puta na dnevnoj bazi.

cajeviza.net