Friday, April 19, 2024
TOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Bilbergija (kraljičine suze) uzgoj i nega

slika:Century Old

Biljka pod nazivom Bilbergija ili Kraljičine suze pripada familiji Bromeliaceae čije vrste odlikuje izuzetna otpornost i sposobnost opstanka u ne tako idealnim uslovima. Raznobojni cvetovi koje ima Bilbergija stvaraju prizor koji ostavlja bez daha, zbog čega čine neizostavni deo svakog iole uređenog vrta.

Opis biljke

Vrsta Bilbergija je pripadnica familije Bromeliaceae vodi poreklo sa područja Brazila, Urugvaja i Argentine, stoga predstavlja ukras mnogih američkih vrtova.Bilbergija je biljka kadra da se razvija u najrazličitijim uslovima, može rasti na drugim biljnim vrstama, kao svojevrsna neparazitska životna forma, a može dostići svoj puni procvat i u najprostijem posudi sa zemljištem. U bilo kom od ovih slučajeva, korenovi su plitko pozicionirani, zbog čega biljka zahteva svu raspoloživu količinu vlažnosti od lišća i cveća. Zbog lakog širenja Billbergia nutans često se naziva i „biljkom prijateljstva“. Novi izdanci se formiraju više puta tokom godine, zbog cvetova blistavih boja Kraljičine suze nose epitet omiljene biljke među ljubiteljima cveća. Prosečni životni vek ove biljke iznosi tri godine.

Osnovne činjenice:

Ime: Bilbergija, Kraljičine suze, Biljka prijateljstva, Billbigeria nutans (botanički naziv)

Maksimalni nivo rasta: Dostiže visinu do 45 cm

Opasnost po životinje: vrsta je netoksična po mačke i pse

Mesto porekla: Južna Amerika

Kako Bilbigerija izgleda?

Ova plitko ukorenjena biljka ima duge, teške i na dodir kožaste listove. Prisustvo nazubljenih listova jedna je od ključnih odlika istih, kao i tamnozelena boja koja je prisutna tokom celog životnog veka biljke. Osnova cvetne drške stabljike roze je boje i daje cvetove u vidu grozdova sa ružičasto-plavim ili zelenim segmentima.Cvetove odlikuje prisustvo izduženih žutih prašnika koji pružaju izgled duginih boja cvetu.

Cvetanje:

Podsticanje cvetanja ove biljke nije težak zadatak. Mnoge biljke će bez ikakvih spoljnih podsticaja cvetati krajem marta ili početkom aprila. Cvetanje traje 6-8 nedelja. Ako iz nekog razloga vaša Bilbergija ne cveta, dodajte po jednu kašičicu Epsomske soli u vodu za zalivanje tokom jednomesečnog perioda, nakon čega će doći do pojave cvetanja.

Bilbergija uzgoj i nega

Temperatura: Bilbergija je izbirljiva vrsta cveća po pitanju temperaturnih uslova. U zavisnosti od sezone i vremenskih prilika, biljka će zahtevati adekvatnu temperaturu koja je u tim vremenskim uslovima neophodna za njeno funkcionisanje. Tokom letnjih meseci, optimalna temperatura za život biljke iznosiće 18-27 ºC, dok će u zimskim i hladnoprolećnim mesecima iznositi16-24 ºC. Zabeleženo je da tokom najhladnijih zima Bilbergija može podneti i temperaturu od 4 ºC, što može ostvariti štetan uticaj na naredno cvetanje.

Svetlost: Tokom leta biljci bi trebalo obezbediti delimično senovite uslove.Tokom drugih delova godine, Bilbergija zahteva jasan, ali posredan izvor svetlosti za normalno funkcionisanje. Intenzivna svetlost tokom letnjeg perioda može negativno uticati na cvetove.

Zalivanje: Zbog plitke ukorenjenosti, kraljičine suze prikupljaju sve raspoložive količine vlage iz vazduha, lišća i cveća. Neophodno je tokom letnjih meseci bar jednom dnevno zalivati biljku da bi listovi, koren i cvetovi dobili neophodne količine vlažnosti, ali ni u tome ne bi trebalo preterivati. Svi biljni delovi moraju dobiti neophodnu količinu vode. Tokom kritičnih zimskih i hladnih prolećnih meseci idealno bi bilo zalivati biljku tek da ne bi došlo do pojave ekstremne suvoće zemljišta.

Pogodno tle: Pri gajenju u kućnim uslovima Bilbergija zahteva korišćenje miksture zemljišta za sadnju orhideja i bromelija. Alternativa pomenutoj miksturi bi mogla biti mešavina baštenskog zemljišta i perlita ili pak miksture kora drveća, i to u razmeri 1:2, a u slučaju primene miksture od kora 1:3.

Presađivanje: Kako biljka raste, javlja se i potreba za njenim presađivanjem. Poželjno obaviti ovaj proces pre početka cvetanja. Presađivanje bi trebalo izvršiti svaki put kada biljka nadraste saksiju za 12.5 cm.

Đubrenje: Tokom letnjih meseci preporučljivo je prihranjivati biljku svake druge nedelje, i to hranljivom tečnošću i lisnim ostacima, a sve to mora biti praćeno redovnim zalivanjem biljke. Tokom ostatka godine đubrenje se može obavljati jednom mesečno. Savetuje se i dodavanje kašičice epsomske soli sa ciljem pospešivanja cvetanja početkom marta.

Vlažnost:Tokom letnjih meseci Bilbergija zahteva vlažne uslove. Uz pomoć opalih listova i cvetova biljka će steći količinu vlage neophodne za zdravo funkcionisanje.

Rasprostiranje biljke

Nakon završenog perioda cvetanja, novi izdanci mogu biti eliminisani od strane izvorne biljke.Izmetnuti izdanci mogu biti presađeni u zasebnu saksiju gde će pustiti korenje kroz par nedelja.

Top savet za slučaj necvetanja:

Biljke koje ne cvetaju stavite u plastičnu kesu u kojoj je jedna jabuka i ostavite je da stoji nedelju dana. Etilen iz jabuke uticaće na pojavu cvetanja mesec ili dva kasnije.

cajeviza.net