Monday, April 15, 2024
TOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Nezaboravak, Spomenak, Zmijine oči (Myosotis sylvatica) – Simbol Ljubavi koja nikada ne umire

fam. Boraginaceae

eng. Wood forget me not

Poreklo Reč mys je grčkog porekla i ima značenje- miš, a u slučaju nezaboravka odnosi se na interesantne listove koji su pokriveni dlačicama, dok reč sylváticus znači- koji raste u šumi i latinskog je porekla. Poreklo nezaboravka je Evropa, a široko je rasprostranjen i u Aziji.

Morfologija

Nezaboravak ima bujan rast, te formira veoma kompaktan polužbun, visine od 15 cm do 30 cm. Podzemno stablo je horizontalan tanki rizom, s kratkim člancima. Stablo i listovi su pokriveni sitnim dlačicama. Listovi su objajasto-duguljasti ili lancetasti, sedeći, sa lica malo sjajni. Cvetovi su veoma brojni, sitni, petočlani i najčešće plavi, ali se javlja i u beloj i roza boji. Krunica ima kraću žutu cev i žute ljuspe u ždrelu.

Proizvodnja rasada

Razmnožavanje nezaboravka može biti generativno, setvom semena, ili vegetativno, ožiljavanjem vršnih reznica. Za uspešnu proizvodnju rasada najbolje vreme setve je juni mesec.

Uslovi uspevanja

Nezaboravak se na stalno mesto sadi u oktobru i obilno se zaliva. Sadnja se obavlja na razmak od 20 cm. Dobro podnosi niske temperature. Preporučljivo je pokrivanje mladih biljaka suvim lišćem zbog mraza. Zbog osetljivog korenovog sistema potrebno je obratiti veću pažnju prilikom presađivanja.

Sortiment

Sorte nezaboravka su: Myosotis sylvatica „Nina” niska visine samo l5 cm, cveta rano i formira kompaktan habitus. Ima je u beloj, roza i plavoj boji, Myosotis sylvatica „Sylva“ se takođe pojavljuje u tri boje (plava „Bluesylva“, roza „Rosylva“ i bela „Snowsylva“), Myosotis sylvatica „Blue Basket“ sa plavom bojom kruničnih listića, visine је 25 cm, te je pogodna za rezan cvet i izradu buketa. Myosotis sylvatica „Compindi“ je plava, veoma kompaktnog i interesantog sferičnog habitusa.

Upotreba

Nezaboravak je pogodan za sadnju u cvetnim gredicama, na javnim zelenim površinama na okućnicama ili na balkonima. Pogodan je za kombinaciju sa lukovicama jesenje sadnje (lala, narcis, zumbul). Na cvetnim površinama sadi se 25 komada po m2 u pojedinačnoj sadnji, dok se u kombinaciji sa lukovicama sadi 20 komada po m2.

Cvećarstvo-1