Friday, March 29, 2024
TOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Bakopa (Sutera diffusus) – Letnja Lepotica

Fam. Scrophulariaceae

eng. Bacopa, ornamental bacopa

Poreklo

Reč diffúsus je latinska i znači- rasprostranjen, raspršen. Bakopa je vrsta koja je poreklom iz Afrike. U rodu Sutera, bakopa se najviše gaji, jer je veoma skromna po pitanju uslova uspevanja.

Morfologija

Bakopu odlikuje veoma kompaktan rast. Sa stabla se pružaju tanke i savitljive grane. Obrasle su sitnim maljama, svetlozelene boje. Listovi su sitni, do 2,5 cm, jajastog su oblika, svetlozelene boje, naspramnog rasporeda i takođe su maljavi. Sadrže eterično ulje. Cvetovi su sitni, dostižu do 2 cm u prečniku i petočlani su. Boja cveta može biti bela, roza ili plavopink. Cvetovi mogu biti prosti ili dupli. Bakopa cveta od kraja marta do mrazeva. Tada se biljke orezuju, unose u svetlu prostoriju, i drže na temperaturi od 10-15C.

Bakopa u visećoj korpi

Proizvodnja rasada  Najlakše se razmnožava vegetativnim putem, reznicama, u januaru mesecu.

Uslovi uspevanja Bakopa je brzorastuća vrsta. Cveta rano ukoliko joj se obezbedi svetlo mesto sa dosta vlage. Pravilan odabir mesta za uzgoj je veoma važan sa aspekta obilnosti i dugotrajnosti cvetanja bakope. Najoptimalnije mesto je istočna i jugoistočna ekspozicija. Optimalno međusobno rastojanje biljaka u žardinjerama je 25-30 cm, tako da na 100 cm dugoj žardinjeri se sade po 4 biljke. Na ovaj način bakopa ima dovoljno prostora da se razvije u potpunosti.

Sortiment  Novije sorte bakope su:

diffusus „Baristo” koja je krupna sa brojnim cvetovima u beloj, roza i plavoj boji i S. diffusus „Baristo Midi” koja je sa dobrim grananjem i krupnim cvetovima.

Upotreba

Izuzetan efekat postiže se i sa sadnjom bakope u žardinjere. U kombinaciji sa žutim cvetovima sanvitalije (Sanvitalia procumbens Lam.) izgleda veoma raskošno. Pored mešane sadnje sa drugim cvećem, bakopu možemo primeniti i kao samostalnu kulturu u visećim posudama i saksijama.

Cvećarstvo-1