Friday, March 29, 2024
TOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Vinka cvet sadnja, nega, zalivanje, razmnožavanje

Catharanthus roseus ili vinka, cvet poznatiji kao madagaskarska zimzelen ili ružičasta zimzelen, je vrsta roda Catharanthus i endemska je na Madagaskaru.

Vinka je zimzelen polužbun ili zeljasta biljka koja raste do 1 m visine.Listovi su ovalni do duguljasti, dugi 2.5-9 cm i 1-3.5 sm široki, sjajno zeleni, bez dlaka, sa bledim glavnim lisnim nervom i kratkom peteljkom dugom 1-1.8 cm, oni su raspoređeni u suprotnim parovima.

Cvetovi su bele do tamno roze boje sa tamnijim crvenim centrom, krunica je prečnika 2-5 cm sa pet režnjeva nalik na latice.

Vinka voli polusenovita mesta za uzgoj, kako u bašti ili vrtu, tako i u saksijama ili žardinjerama. Postoje žbunaste i padajuće vrste vinke. Sok koji se dobija iz vinke je mlečne strukture, ima lekovito dejstvo i koristi se u farmaciji.

Sadnja, nega, zalivanje, razmnožavanje

Vinka se najbolje razmnožava i uzgaja iz semena. Na taj način ćete dobiti biljke koje su slične onima u rasadnicima.

Ako se setva semena obavlja krajem zime, izniknuće biljke koje već cvetaju na proleće i to sve do kasne jeseni. Seme vinke treba sejati u tresetni suptrat, čija je pH vrednost između 5,5 i 6.

Kako bi biljka bolje iznikla, usev pokrijte nakon setve.Nicanje vinke bi trebalo da krene za oko nedelju dana. Održavajte temperaturu negde između 24-26 stepeni. Nakon klijanja biljke, temperaturu možete smanjiti za oko 3 stepena.

Sadnja vinke može početi nekih 30-ak dana od kako je seme isklijalo. Ukoliko hoćete da u saksijama imate isključivo po jednu biljku, birajte saksije sa veličinom od 9 cm. Ako želite pak da sadite po tri biljke, nabavite nešto veće saksije, npr. veličine od 15 cm.

Ako vinku sadite na otvorenom, ne bi trebalo da sadite više od 20 biljaka po jednom kvadratnom metru. Za sadnju vinke u žardinjerama, treba saditi 4 sadnice na jedan metar dužine.

Od trenutka presađivanja pa do potpune zrelosti vinke, treba da prođe oko dva meseca. Tada vinku možete da prebacite u vrt ili na terasu.

Nega i održavanje

Vinka voli pozicije na kojima će tokom leta biti izložena jakom i direktnom sunčevom zračenju. Biljci treba omogućiti dovoljno svetlosti, svakako. Uzgajanje i održavanje vinke nije nimalo komplikovano. Uz samo malo truda, možete imati prelep cvet koji će krasiti vaš vrt ili terasu.

Temperatura za uspešno uzgajanje vinke treba da bude umerena, dakle, minimum 10 stepeni. Zalivanje vinke mora biti redovno, kompost mora uvek biti vlažan, a potrebno je i povremeno orošavanje listova. Međutim, zalivanje mora biti oprezno, tek kada se zemlja prosuši, ne smete nikako preterivati sa zalivanjem.

Vinki prija temperatura zemljišta koja nije manja od 20 stepeni, a vlažnost vazduha od oko 80%.

Prihranjivanje je potrebno sa razvojem biljke, stoga, što je biljka razvijenija – treba da povećavate prihranu.

Što se tiče bolesti i štetočina, vinka prilično stabilno raste i otporna je na bolesti. Ukoliko poštujete pravila za negu i održavanje biljke, nećete imati problema sa bolestima kod vinke.

Vinka je idealna biljka za početnike, jer se prilično lako neguje i održava.

cajeviza.net