Thursday, March 28, 2024
TOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Kako se uzgaja bambus u vrtu i saksiji – sretni bambus biljka koju mnogi žele

Biljka bambus

Biljka bambus spada u veoma otpornu, invazivnu vrstu koja je, pored svog ukrasnog izgleda, poznata i kao materijal za izradu nameštaja, parketa itd.

Opisano je oko 1200 vrsta bambusa, a za većinu njih je karakteristično da uginu nakon cvetanja. Inače, bambus spada u porodicu trava (Poaceae).

Vrste bambusa

Bambusi se dele na dve osnovne vrste: monopodijalni (koji se granaju), simpodijalni (koji se ne granaju i zbijenog su rasta).

Bambus cveće je veoma popularna ukrasna biljka, koja se podjednako može gajiti i u vrtu i u kući kao sobna biljka.

Bambusi koji se granaju su najbolji izbor za gajenje u bašti ili vrtu, kao živa ograda. Oni se veoma brzo razvijaju, najviše njihov koren, pa će biti zahvalni za orezivanje i oblikovanje. Kad su bambusi koji se ne granaju u pitanju, možete ih držati i u saksijama, ali znatno većim (npr. zapremine oko 20 l). Neke vrste bambusa mogu da rastu i do 6 metara u visinu.

Sretni bambus

Mnogi ljubitelji ukrasnog cveća širom sveta su shvatili da je sretni bambus ili tzv. ”Lucky Bamboo” jedna od najjednostavnijih biljaka za kućno održavanje, zahteva malo nege, malo vode i malo sunca, a ona će vam, prema Feng Shuiu, doneti sreću, naročito ako je dobijete na poklon.

Čak i ako budete loše negovali svoj sretni bambus, on će dugo živeti. Poput rezanog cveća, sretni bambus se drži u vazi sa vodom koju je dovoljno nadoliti jedanput u dve nedelje, a tako može izdržati nekoliko godina.

Zašto je sretni bambus biljka koju mnogi žele?

Naime, prema Feng Shuiu, sretni bambus u svojoj okolini dovodi u ravnotežu prirodne elemente: vodu, zemlju, vatru i drvo. Veruje se da je to idealni primer rasta drveta iz vode, a crveni „prstenovi“ koji se ponekad javljaju smatraju se simbolom vatre.

Preporučuje se da izaberete 1 ili 3 stabljike za sreću, 5 za bogatstvo, 6 za zdravlje – dok 4 stabljike treba izbegavati jer se smatra da broj 4 nije povoljan simbol.

Poznat vekovima kao Lucky Bamboo, latinskog imena Dracaena sanderiana, a kod nas popularni naziv mu je sretni bambus – mada ova ukrasna biljka uopšte nije bambus, iako nosi taj naziv zbog sličnosti u izgledu sa pomenutom biljkom.

Kako bi vaš sretni bambus zaista bio srećan i živ, morate mu menjati vodu svake nedelje. On ne voli direktnu svetlost, a odgovara mu prosečna sobna temperatura od 20-23 C. Iako ga ne treba puno prihranjivati, ipak vam je jasno da je to živi organizam, a ne plastična biljka, pa jednom mesečno u vodu dodajte kapljicu tečnog đubriva. Vodu pre zamene ostavite da odstoji preko noći i nemojte zalivati biljku direktno iz slavine.

Ponekad listovi sretnog bambusa mogu požuteti zbog previše direktne svetlosti ili ako je voda koju stavljate previše hlorisana ili ima neki drugi element koji ne prija ovoj biljci. Ne bi bilo loše da ipak filtrirate vodu pre zamene.

Vaš sretni bambus možete staviti i u zemlju koju stalno morate održavati vlažnom, ali za tim nema potrebe, sasvim je dovoljno držati ga u vodi koju ćete redovno menjati, na opisan način.

Uzgoj bambusa u vrtu

Kada je uzgoj bambusa u vrtu u pitanju, ova biljka se obično koristi za živu ogradu, i to vrste koje se granaju.

Sadnja i presađivanje bambusa u vrtu

Bambus voli ilovaču, stoga pre sadnje u bašti treba da prilagodite zemljište u koje ćete ga posaditi i obogatite ga kompostom. Kada budete zasadili svoj bambus, treba ga dobro zaliti.

Prvih mesec-dva nakon sadnje bambusa, treba ga zalivati na dva dana. Ako primetite da je lišće počelo da se uvija, to je pokazatelj da bambus verovatno nema dovoljno vlage.

Nemojte prihranjivati bambus prvih meseci nakon sadnje. Sadite ga u plitke žardinjere ili posude gde će biljka imati prostora oko 10 cm. Bambus treba orezivati po malo svake godine, odstranjujte grančice koje rastu sa strane.

Razmnožavanje bambusa

Razmnožavanje bambusa zavisi, pre svega, od sorte koju uzgajate. One vrste koje razmnožavate iz rizoma je veoma teško ”obuzdati” u vrtovima i baštama, pa im morate napraviti neku barijeru.

Bambus biljka u saksiji
Bambus se na našim prostorima najviše gaji kao sobna biljka, mada ima i vrsta koje su jako pogodne i za uzgoj u vrtu. To su veće biljke koje su otporne i veoma invanzivne. Zahvaljujući svojoj dekorativnosti, bambus biljka u saksiji je omiljena za kuću.

Kada je gajenje bambusa u kući u pitanju, dobro podnose tople kućne prostorije. Mogu da rastu i do 3 m visoko i veoma su dekorativnog izgleda.

Kao što smo već opisali, najčešće se u kući gaji sretni bambus ili tzv. Lucky Bamboo. On ne zahteva puno nege i može uspevati i u relativno tamnim prostorijama. Ono što je bitno, to je da ga redovno zalivate odstajalom vodom.

Bambus cveće – održavanje:

Zalivanje

Veoma je važno da zemlja u koju je posađen bambus bude vlažna. Međutim, ipak, zalivajte biljku samo kad postane suva, i nemojte je nikako natapati.

Prihranjivanje i nega bambusa

Kako biste bili uspešni u gajenju ove biljke, morate znati da ona zahteva prisustvo sunčeve svetlosti, mada joj neće štetiti ni malo hlada. Nemojte preterivati sa zalivanjem kako koren bambusa ne bi počeo da propada. Biće sasvim dovoljno da bambus đubrite jednom u mesec dana.

cajeviza.net