Saturday, April 27, 2024
TOP VESTTOP VESTIZDRAVLJE

Evo recepta kako se pravi ulje od kantariona

40-50 g usitnjenih svežih cvetova i listova kantariona lagano izgnječite, prelijte sa 5 dl maslinovog ulja i ostavie na suncu 6-8 nedelja i povremeno promućkajte.

Cvetove kantariona prelijte maslinovim uljem, zagrevajte na pari 2 sata, 2 x procedite kroz gazu, čuvajte u zatvorenoj tamnoj tegli i koristite za lečenje i negu kože (NE na otvorene rane).

Ulje od kantariona može da se koristi za unutrašnju upotrebu (2-3 x dnevno po 1 kašičica), ili za spoljašnju kao oblog, za mazanje, utrljavanje i masažu.

Dugo su se kantarionu pripisivale razne magične i mistične osobine. U srednjem veku se verovalo da ova biljka ima moć da tera duhove i veštice, štiti od zla, gromova i munja… Verovalo se i da će nerotkinje, ako gole sakupljaju cvetove kantariona dokje na njima još rosa i tokom Ivanjske noći, ubrzo da ostanu u drugom stanju. U narodnim predanjima postoji verovanje da će stoka da se zaštiti od bolesti ako se hrani kantarionom i hlebom.

Latinski naziv kantariona (Hupericum perforatum) proizašao je iz izgleda ove biljke (perforare – probušiti), jer su na listovima kantariona uljne žlezde koje izgledaju kao rupice. U našem narodu kantarion, pljuskavica, ili gospina trava koristi se za lečenje posekotina, opekotina, hemeroida, protiv bolova u jetri i želucu.., tako da je postala sinonim za sve lekovito bilje.

Inače, reč je o grmolikoj biljki koja izraste 30-70 cm. Vodi poreklo iz Evrope i Azije, a danas uspeva širom sveta. Najčešće može da se vidi na suvim poljima i livadama, pašnjacima, medu grmljem, u svetlijim šumama, uz puteve i nasipe kao i na kamenitim podlogama. Kantarion odlikuju dvobrida stabljika, crne i prozirne tačkice na listovima i nežno žuti cvetovi kad se izgnječe, pušta ju krvavo-crvenu boju što je posledica biljnog pigmenta hipericina.

cajeviza.net