Sunday, July 21, 2024
TOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Hrizantema – simbol moći, obilja i sreće

Hrizantema, ili takozvani “zlatni cvet”, je jedna od najlepših biljaka koja nam dolazi iz Kine i koja poseduje moć da privuče srećne okolnosti u naš život. Na Istoku je ona simbol jeseni, jednostavnosti i lakoće života, a istovremeno je nosilac Jang energije pa se samim tim dovodi i u direktnu vezu sa Suncem. Pored Kineza, koji su hrizanteme uzgajali još u 15. veku pre nove ere, ovaj cvet je na dobrom glasu i u Japanu, gde se svake jeseni u njenu čast održava i Festival Hrizantema, poznatiji i kao Praznik Sreće.

I dok u Aziji hrizantema zbog svoje lepote i elegancije spada u grupu takozvanih “četiri džentlmena” (zajedno sa šljivom, orhidejom i bambusom), na drugom kraju sveta je simbol smrti, pa ne čudi što je u mnogim evropskim zemljama buket hrizantema najčešće rezervisan za sahrane i groblja. Australijanci, s druge strane, hrizantemu rado poklanjaju svojim majkama kako bi pokazali poštovanje i ljubav, dok je u Americi ona uglavnom sinonim za radost i sreću. Ipak, simbolika hrizantema je najviše rasprostranjena u Japanu gde se cvet (uglavnom zlatne boje) sa šesnaest duplih latica može sresti i na državnom grbu, kovanicama, pa čak i na nekim dokumentima.

Iako je originalno zlatnožute boje, danas u svetu postoji na hiljade različitih vrsta i boja koje naravno imaju svoje značenje. Tako se bela hrizantema dovodi u vezu sa istinom, jasnoćom misli, ispravnim delovanjem a može služiti i kao odličan objekat meditacije; crvena je znak ljubavi i naglašenih strasti; ljubičasta simboliše otmenost i plemenitost; plava sa sobom nosi smirenost i inspiraciju, narandžasta je znak napretka i topline; dok se žuta osim tradicionalno pozitivnog tumačenja još može posmatrati i kao simbol neuzvraćene ljubavi. Zanimljivo je dodati da je na Istoku duboko ukorenjeno i verovanje da jedna jedina latica hrizanteme u čaši vina obezbeđuje dug i zdrav život.

Iz svega navedenog nije teško zaključiti da su hrizanteme jedan od najmoćnijih, a zasigurno i najlepših simbola optimizma i bezbrižnog života. Ukoliko ste u mogućnosti – unesite malo njihove pozitivne energije u svoj vrt i dvorište, i pustite mašti na volju. Sa ovim cvetom su sve kombinacije moguće i dobrodošle. Bilo da su zasađeni pojedinačno ili u grupi, njeni okrugli cvetovi šarenih boja privlačiće ne samo pažnju okoline, već i srećne okolnosti kojih, složićete se, nikad dosta! Jedino što hrizanteme za zauzvrat traže jeste mnogo sunca i dobra zaštita od vetra.

simboli.rs