Wednesday, May 29, 2024
TOP VESTTOP VESTI

Lepa pustinjska ruža

Pustinjska ruža je sukulent iz porodice Apocypriceae i poznata je samo jedna vrsta jedina vrsta. Porijeklo je iz Saudijske Arabije i u svom prirodnom staništu može narasti u jako veliku biljku i to do pet metara. Naravno ovako velika neće biti kada ju mi budemo uzgajali u svome domu kao kućnu biljku, tada Adenium naraste svega neki 80-90 cm. Raste jako sporo svega 1.5 – 2 cm godišnje.

Adenium obesum voli sunčana i topla mjesta tijekom ljeta, a isto tako i preko zime ne voli da bude izložen hladnoći i hladnome zraku. Iako bude izložen velikim toplinama nije zahtjevan za vodu, tako ga treba zalijevati redovito ali treba ostaviti da se zemlja u kojoj je posadit prvo prosuši prije ponovnog zalijevanja. Od jeseni pa tijekom zime zalijevajte samo jednom mjesečno i to će biti dovoljno za vašu biljku. Najčešći razlog ugibanja biljke je prekomjerno zalijevanje!

Pustinjska ruža ima debelu stabljiku, izdanke i mesnate listove pa je stoga i dobila ime Obesum što u prijevodu znači debeli – ogroman. Unatoč svojoj debljini ovaj sukulent je predivan i zadivljuje promatrače svojim cvijetom. Cvijeta u početkom ljeta do kraja jeseni i to prepoznatljivom žarko ružičastom bojom koja je u sredini cvijeta svjetlija. Danas postoje raznih nijansa cvjetova , pa čak i bijela.

Biljku nije potrebno gnojiti niti joj davati kakvu prihranu, a ukoliko joj odlučite i dati neka to bude rijetko i to samo rijekom ljetnih mjeseci.

Biljka se razmnožava sjemenom i to u proljeće ili reznicama. Biljke nikako nemojte sijati ili presađivati u običnu ili običnu kupovnu zemlju nego treba biti anorganski supstrat (glinopor, mrvljena cigla…) s nešto malo organskog (glistenjak, borova kora…). Bitno je da supstrat bude jako ocjedit, tj. da voda samo prođe kroz njega. Dobro je i takav samo pripremljeni supstrat sterilizirati da bi se spriječila mogućnost gljivičnih oboljenja.

Biljku presađujte u proljeće i to samo onda kada joj posuda bude premala za daljnji rast, isto tako ne u običnu zemlju nego zemlju za kaktuse.

I na kraju važno upozorenje biljka je jako otrovna tako da pripazite da bude izvan dohvata djece i kada radite sa biljkom da dobro operete ruke ukoliko bude kontakta sa mliječnim sokom iz biljke.

tekst:cvijet.info