Wednesday, April 24, 2024
INFOTOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Naučite da uzgajate avokado iz koštice kao sobnu biljku

Pojedite avokado i sačuvajte košticu. Operite je i ubodite tri čačkalice u nju, tako da može da stoji na ivici činije ili čaše sa vodom. Oko 2-3 centimetra treba da budu uronjena u vodu.

Čašu sa semenom postavite na mestu koje je toplo, i ima direktnu sunčevu svetlost. Deo koštice bi uvek trebao da bude uronjen u vodu, pa je dospite kada ispari. Za dve do šest nedelja, trebalo bi da se pojave prvi rezultati – koren i stabljika.

Kada stabljika poraste na 15-18 centimetara, skratite je na dužinu od 7 centimetara.

Koren će postajati sve jači i gušći, a stabljika će još više olistati, čime će vam dati do znanja da je vreme za saksiju. Posadite biljku u bogatu humusnu zemlju, u posudu koja ima oko 26 centimetara u prečniku, i ostavite pola koštice izloženo. U suštini, onaj deo semena koji je do sada bio u vodi, sada je u zemlji.

Vodite računa o biljci i često je zalivajte, a povremeno je baš natopite vodom. Zemlja bi uvek trebala da bude vlažna, ali ne preterujte. Ako listovi počnu da žute, to je znak da je previše zalivate. U tom slučaju, dajte joj par dana da se prosuši.

Ne zaboravite, avokado voli toplinu – što više sunca, to bolje!

Ako listovi postanu braonkasti i vrhovi im deluju sprženo, to je znak da se u zemlji nakupilo previše soli. Pokušajte da zalijete biljku tako da voda procuri kroz nju, pa je kasnije još malo procedite.

Stabljika bi sada trebala da bude visoka oko 30 centimetara. Odlično napreduje! Opet je vreme da je ‘secnete’ na 15-ak centimetara, kako biste pospešili rast novih listova.

cajeviza.net