Friday, July 19, 2024
TOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Kamelija – Simbol Savršenstva, Čežnje i Zahvalnosti

Nežna i graciozna kamelija nalazi se na listi najomiljenijih cvetova koji tradicionalno poklanjamo ne samo onima koje volimo, već i osobama kojima se potajno divimo, te koje možda nisu ni svesne da su predmet našeg obožavanja. Zato je, pored očigledne asocijacije na savršenstvo i otmenost, kamelija oduvek predstavljala i simbol čežnje.

Kamelija važi za najstariju kultivisanu biljku na svetu a poreklom je iz istočnih delova Azije, gde se i danas koristi njen mnogo popularniji naziv – Japanska ruža. Slobodno se može reći da, na Dalekom Istoku, ona predstavlja neku vrstu religioznog simbola. Ne samo što se može čuti da kamelija prati puteve budističkih sveštenika, već se često može naći i u mnogim hramovima kao i na grobljima. U njihovim očima kamelija je cvet nad cvetovima, jedini koji u sebi objedinjuje lepotu anemone, eleganciju ruže i prefinjenost orhideje! U njenom krupnom i punom cvetu vidimo direktnu sliku nadmoći, pobede nad materijalnim, slobode ali i novih početaka.

Ovaj cvet svojim izgledom zaista asocira i na duhovnost, mir, čast, perfektan balans koji postoji u prirodi. U kineskoj tradiciji kamelija označava lepu devojku, a savršen izgled ovog cveta se oduvek povezuje i sa svim onim vezama kod kojih je akcenat na trajnosti, odnosno odnosima koji prkose kako vremenu tako i svim mogućim preprekama. Štaviše, na Istoku se smatra da je latica cveta simbol duha mlade devojke, dok je takozvana čašica cveta (koja u slučaju kamelije pada uporedo sa njenim laticama) simbol mladog momka koji se zavetuje da brine i štiti devojku. Odatle i jasna asocijacija na savršenstvo njihove zajednice i beskrajnu posvećenost koja, na kraju krajeva, i predstavlja osnovu svake prave ljubavi.

Kamelija jedan od najpopularnijih cvetova kojim se iskazuje ljubav, požuda i strast. Ovo posebno važi za kamelije crvene boje. Ružičaste se, s druge strane, uglavnom vezuju za ljubavnike koje nešto (ili neko) razdvaja, pa se tako one poklanjaju osobama za kojima naše srce žudi. Bela kamelija prenosi poruku divljenja, pa se slobodno može reći da darovanjem ovog cveta naglašavamo nečiju ljupkost i ženstvenost. Suprotno duboko ukorenjenom uverenju da je poklanjanje cveća strogo rezervisano samo za žene, kamelija poklonjena muškarcu ima svoje posebno značenje – simbol je sreće!

simboli.rs