Thursday, March 28, 2024
INFOTOP VESTTOP VESTI

Echeveria runyonii idealna je za male prostore

Echeveria runyonii idealna je za male prostore i lako se može kombinovati sa drugim biljkama. Potiče iz Meksika, ali se vrlo lako održava i u našim klimatskim uslovima.Eceveria je biljka koja se lako odrzava i ne zahtjeva puno mjesta. Vec sa svojim debelim, mesnatim, listovima koji stoje spiralno u rozetama, izgleda dekorativno, a pogotovo kada u ljeto procvjeta. U nasim krajevima, na planinskim kamenjarima i kucnim krovovima raste njena najbliza rodica cuvarkuca -sempervivum, samo s tom razlikom sto cuvarkuca podnosi, i treba veliku hladnocu, a eceveriu moramo stititi od hladnoce. Ima ih preko 100 razlicitih vrsta – velikih i malih. Zavisno od vrste cvjeta u razlicito vrijeme.

U ljeto zalijevati vrlo malo, u zimskoj pauzi skoro nikako, jer je vlaznost ubija. Od marta do augusta, za vrijeme rasta, nedeljno djubriti djubrivom za kaktuse.

Kada sa strana maticne biljke narastu mladi zdanci sa novim ruzicama, moze se odvojiti i rasaditi.Ponekad uspjeva odgojiti novu biljku od otkinutog lista koji se posadi u pjesak ( pri temperaturi od 20°C ).

prirucnik za cvece