Tuesday, April 23, 2024
TOP VESTUradi sam

Sadnja i uzgoj avokada u loncu iz semena

Avokado biljka je zeleno kruškoliko voće poreklom iz Meksika. Ovo glatko, kremasto, voće ispunjeno hranljivim materijama je od suštinskog značaja za jela kao što je guakamola, može se gajiti iz koštice koja je ostatak posle jela ploda.

Iako zahteva dosta vremena da avokado drvo da plodove ukoliko se gaji iz koštice (7-15 godina), uzgoj avokado drveta je zabavan, nagrađujući projekat.

Avokado uzgoj

Za uzgoj avokada potrebno je toplo mesto i delimična sunčeva svetlost. Kao suptropska biljka, avokado voli sunce. Nativan u Centralnoj Americi, Meksiku i Zapadnoj Indiji – avokado je evoluirao da napreduje u toplim, vlažnim sredinama. On uvek zahteva dobru sunčevu svetlost da dobro raste. Međutim, paradoksalno, mlade avokado biljke mogu biti oštećene usled prekomerne direktne sunčeve svetlosti. Zbog toga,za uzgoj avokada iz koštice, mnogo je bolje da izaberete mesto za gajenje koje ima pristup dobrom suncu tokom nekih delova dana, ali da nije konstantno na direktnom suncu.

Sunčani prozorski sims je dobro mesto za uzgoj avokada. Pored obezbeđivanja da avokado prima sunčevu svetlost samo tokom jednog dela dana, zatvoreni prozorski sims omogućava da pažljivo kontrolišete temperaturu i vlažnost. Izbegavajte hladnoću, vetar i mraz. U najvećem delu, avokado biljka ne uspeva dobro ukoliko su loše vremenske prilike.

Avokado sadnja

Avokado sadnja je prilično jednostavna. Avokado seme je zašiljeno na vrhu, dok je na dnu ravno. Postavite ravan kraj prethodno izolovanog i očišćenog semena avokada dole u zemlji. Prekrijte ga sa zemljom. Zalijte malo, pa ostavite. Prihranite zemlju nakon što vidite biljku iznad tla.

Sadnja avokada iz semena

Uzgoj avokada iz koštice podrazumeva sledeće korake: najpre uklonite i operite košticu iz ploda.

Avokado koštica ne bi trebalo da bude zasađena direktno u zemlju – umesto toga, brža metoda za sadnju avokada iz semena je ako se koštica pokrene u vodi dok se koren i stabljika ne razviju dovoljno da podrže biljku.

Avokado uzgoj iz semena

Košticu podržite sa tri čačkalice sa strane, dok je koštica na samom vrhu čaše i samo donjim delom dodiruje vodu u čaši. Postavite ovu posudu sa vodom i avokado košticom na sunčanom prozora i napunite vodu po potrebi.

Sledeće, postavite ovu posudu na mesto gde će primiti povremeno (ali retko direktno) sunčevu svetlost, kao što je prozor koji dobija nekoliko sati sunca dnevno. Kontrolišite svoju biljku povremeno i dodati svežu vodu svaki put kada nivo padne ispod dna koštice. U roku od nekoliko nedelja do oko mesec i po dana, trebalo bi da primetite da korenje počinje da izlazi sa dna koštice i mala stabljika počinje da izlazi iz vrha.

Kako korenje i stabljika počinju da rastu, vi ćete nastaviti praćenje njihovog napretka i zameniti vodu po potrebi. Kada stabljika dostigne visinu od oko 15 cm, isecite je na oko 7.5 cm. U roku od nekoliko nedelja, to bi trebalo da dovede do razvoja novih korena i dovesti do toga da stablo na kraju preraste u šire, punije drvo.

Zasadite svoju avokado košticu. Nekoliko nedelja posle prvog orezivanja, kada korenovi avokado biljke postanu debeli i razvijeni i porastu novi listovi, trebalo bi da konačno prenesete biljku u lonac. Uklonite čačkalice i postavite biljku u zemlju bogatu organskom materijom sa dobrom drenažom. Za najbolje rezultate koristite saksiju od oko 25.4-30.5 cm u prečniku.

Zakopajte korenje u zemlju, ali ostavite gornju polovinu izloženu. Obezbedite rastućoj biljci dobru sunčevu svetlost i često zalivanje. Moraćete da zalivate biljku samo toliko da se tlo malo ovlaži bez ikakvog zasićenja. Stavite avokado na mesto gde će dobiti mnogo jakog sunca, ali ne konstantno na direktnoj sunčevoj svetlosti tokom dana, naročito ako živite u mestu sa veoma toplom klimom.

Uzgoj avokada u loncu

Avokado biljka je veoma izričita u pogledu idealne klime i uslova gajenja. Većinu vremena, avokado drvo treba da bude zasađeno u loncu i pomereno u susret promenljivim vremenskim prilikama. Uzmite u obzir uzgoj avokado drveta napolju ako temperatura ne pada ispod 10° C . Pripremite zemljište. Avokado drveće voli zemlju sa gotovo svakim nivoom pH, da je niska u sadržaju soli i da ima dosta drenaže.

Zemljište ne mora da bude teško nađubreno sve dok je drvo staro oko godinu dana. U tom trenutku, koristite 10-10-10 đubrivo dva puta godišnje.

U suprotnom, koristite redovnu supstratnu zemlju i dodati neko kamenje na dno posude kako bi pomogli u pražnjenju viška vode. Koristite saksiju od terakote veličine 20-25 cm ispunjenu obogaćenom zemljom do 2 cm ispod vrha.

Postavite posudu sa avokadom u prostoriju u kojoj temperatura ostaje između 16 do 27 C. Zalivajte biljku onoliko često koliko je potrebno za održavanje vlažnosti zemlje, ali da nije previše vlažna.

Uzgoj avokada u loncu može biti veoma uspešan ukoliko se ispoštuju navedeni koraci.

cajeviza.net