Wednesday, November 29, 2023
KUJNA

Puter kolači sa džemom (domaći keks sa utisnutim srcem)

Recept: oko 280 gr brašna, 40 gr žutog šećera ili šećera od trske, 50 gr belog šećera, 1/4 kašikice soli, 1 kašikica praška za pecivo (4 grama), 1 kašika vanile, Kašika mleka, 1 jaje, 125 gr putera, džem od jagoda (ili neki drugi crveni džem)

Priprema: U jednoj duboljoj posudi penasto umutimo puter, zatim mu dodamo šećer i sve zajedno dobro umutimo. Zatim dodajemo prašak za pecivo, so, jedno celojaje, mleko i vanilu. Postepeno dodajemo i brašno, dok god testo ne počne da se odvaja od posude. Testo treba da bude meko i glatko, ali ne i lepljivo. Onda je dobro kada možete da utisnete otiske prstiju, a da vam se ne zalepi za prste. Testo uvijemo u foliju i ostavimo u frižideru na bar 2-3h. Od testa otkidamo komadiće veličine oraha koje ćemo da formiramo u kuglice, a zatim da ih pritisnemo i oblikujemo kružiće.

Kolačiće ređamo u tepsiju obloženu pek papirom.

U svaki keksić utisnemo udubljenja koja se preklapaju u obliku slova “v”, najlakše je kažiprstom. Ovako dobijemo srca. Ako je potrebno malo ih popravimo ovakvim alatom ili drškom od kašikice kako bi srca imala jasan oblik. (Ako testo postane previše mekano dok radimo sa njim, obavezno ga vraćamo nazad u frižider na 15-20 min da se malo stegne, inače bi se kolačići mogli previše raširiti prilikom pečenja.)

Džem kojim punimo kolačiće najbolje je da je sobne temperature ili čak i podgrejan, kako bi bio tečniji.

Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni, na 180C, 15-ak minuta, ili dok kolačići ne porumene.
Ostavimo ih da se ohlade na pek papiru, kako se nebi raspali.

Pogledaj video uputstvo:


Jednostavno Ukusno