Tuesday, April 30, 2024
KUJNATOP VESTI

Orijentalna ružica – hrskava spolja, kremasta i sočna unutra- predivnog okusa.

Orijentalna ružica – hrskava spolja, kremasta i sočna unutra- predivnog okusa.

Lijep pozdrav dragi moji . Današnji slatkiš je nešto zaista posebno. Sigurna sam da će se ljubiteljima ove vrsta slatkiša veoma svidjeti. Hrskava spolja, kremasta i sočna unutra a miris i okus orašastih plodova je tako intenzivan.
Par stvari što se tiče oklagije na koju ćete namotavati tijesto. Ova moja oklagija je polietilenska oklagija koju možete kupiti u radnjama koje se bave prodajom stvari za poslastičarstvo. Ja je veoma volim jer je ravna, uvijek ima isti oblik za razliku od drveta koje se vremenom iskrivi. Promjer oklagije je 4 cm ( prečnik) znači promjer kruga koji dobijete kad isiječete ružice je oko 5 cm zbog namotanog tijesta.
Ako vam je ovo zbunjujuće onda uzmite metar i omotajte ga oko oklagije, treba da dobijete 12 cm dužine nakon što ispužite metar.
Znači možete koristiti bilo koju oklagiju slične debljine.
Ako nemate nijednu oklagiju te debljine, onda savijte jufke u rolat bez oklagije, isijecite je na 4 cm širine, razmotajte trakicu i svaku omotajte oko neke manje čaše, npr čaše za rakiju.
Ova ružica je hrskava kad je tek spremite, sutradan je mekana. Znači samo treba da se strpite za mekanu varijantu. Ako volite hrskavo kao ja, onda nemojte sve ispeći odjednom. Ja nekad ispečem pola., ostatak prekrijem plastičnom vrećicom pa ispečem sutradan 🙂 Ukusna je stvarno u obje varijante i hrskava i mekana ali vi ivprobajte pa ocijenite koja je vama bolja.
Ako ne koristite med, možete staviti glukozni sirup ili napravite malo guste agde. Med služi da poveže orašaste plodove i da donji sloj postane hrskava čvrsta podloga.

Sastojci
za orašastu smjesu
200 gr oraha
100 gr badema
100 gr pistacija
50 gr putera
50 gr meda

Za kremu
200 gr maskarpone sira
100 gr vrhnja za kuhanje
2 kašike šećera ( 30 gr)
1 kašika gustina ( 10 gr)
malo vanilije

Za agdu / sirup
2 čaše šećera ( čaša od 200 ml) (320 gr)
1.5 čaša vode ( 260 gr)
Još je potrebno 8 listova jufke za baklavu, 50 gr putera i 50 ml ulja za premazivanje jufki.
Peče se na 150 C, 20-25 minuta ili u zavisnosti od vaše rerne

izvor:Arijeva kuhinja

Detalje pripreme pogledajte u videu.