Saturday, April 27, 2024
KUJNAPosno

PITA SA KROMPIROM I PRAZILUKOM – Posna pita sa domaćim testom – Lisnato testo sa nadevom od krompira

izvor:Jokina kuhinjica

Dobrodosli na kanal Jokina kuhinjica!

PITA SA KROMPIROM, PRAZILUKOM i CRNIM MLADIM LUKOM!

Jednostavno, brzo i veoma ukusno! Savršena pita po starinskom receptu!
Kako pripremiti sam lisnatu i tako mekanu domaću pitu?

Posna pita sa domaćim testom:

Sastojci:
– 700g brašna
– 450ml vode
– 2 kašičice soli
– 3 kašičice šećera
– 7g suvog kvasca
– Posni margarin za premazivanje

Fil:
– 1kg krompira
– 7 štapova mladog crnog luka
– 1 veći praziluk
– so i biber

Priprema:
U posudu dodajte 700g brašna, a zatim 1 kesicu suvog kvasca, 2 kašičice soli i 3 kašičice šećera. Suve sastojke promešati da se lepo sjedine. Potom dodati 450ml tople/mlake vode i kašikom sve lepo promešati. Kada smesa postane kompaktnija, posoliti radnu površinu brašnom i testo razmesiti rukama. Oblikovati testo u valjak i podeliti ga na 6 jednakih delova. Svaki od njih oblikovati u lopticu i odložiti u posudu kako bi testo odmirovalo i nadošlo 30 minuta. U međuvremenu pripremiti fil za filovanje.
U posudu narendati 1kg krompira, zatim dodati naseckanih 7 štapova mladog crnog luka, 1 veći praziluk, 3 kašičice soli i bibera po želji. Sve lepo izmešati i sjediniti.
Kada je testo nadošlo, svaku od loptica razvući oklagijom na ovalne tanke kore. Zatim uzeti jednu koru i premazati je posnim margarinom a zatim nafilovati celu premazanu površinu filom. Poklopiti drugom razvučenom korom i taj postupak ponavljati do poslednje kore. Poslednju koru ne premazivati, rukama pritisnuti krajeve i oblikovati testo u pravougaoni oblik. Potom seći filovano testo na štapiće debljine oko 3cm. Svaki od štapica blago uviti i postaviti u pleh za pečenje. Kada ste formirali uvrnute štapiće od svog preostalog testa, potrebno ih je premazati smasom od jedne kašike margarina i malo crvene paprike. Peći 10 minuta na 250°C, a zatim smanjiti temperaturu na 200°C i peći još nekih 20ak minuta. Izvaditi iz rerne i sačekati da se malo prohladi.
A zatim možete servirati. Uživajte! Prijatno!

Pogledajte video recept sa pripremom.