Thursday, May 2, 2024
KUJNA

Ručak za dva dana: Veoma ukusno jelo sa ćuftama, ekonomičan recept!

Ručak za dva dana: Veoma ukusno jelo sa ćuftama, ekonomičan recept!

Ćufte se pripremaju veoma brzo, odlične su za one koji nemaju puno vremena za kuvanje.

Evo šta vam treba:

POTREBNI SASTOJCI: 1 kg mlevenog mesa, 2 krompira srednje veličine, 2 glavice luka, 2 srednje šargarepe, 1 crvena paprika, peršun i kopar, 4 čena belog luka, 2 jaja, so, crvena paprika, crni biber. I još (po želji): so, 1 kašičica šećera, 1 kašika 9% sirćeta, 2 kašike ulja, 50 ml vode, 2 glavice luka, peršun i kopar, 200 g slanog kupusa, 2 kisela krastavca, 1 glavica luka, 2-3 kašike maslinovog ulja i crnog bibera.

POSTUPAK: Mleveno meso stavite u dublju posudu. Krompir operite i ogulite, pa ga izrendajte na najgrublje . Malo ih procijediti od soka, pa dodati u mljeveno meso. Ogulite dva luka i narežite ih na istoj strani kao i krompir. Dodajte ostale sastojke.

Šargarepa se priprema na isti način. Od crvene paprike očistite peteljku i sjemenke, pa je narežite na male kockice. Dodajte ostalim sastojcima i miješajte kašikom dok se sve ne sjedini. Sitno nasjeckajte pola veze peršuna, a zatim dodajte ostalim sastojcima.

Beli luk propasirajte kroz presu ili ih sitno nasjeckajte direktno u smjesu. Dodajte 2 jaja, 1 kašičicu soli, crvenu papriku, crni biber i sušeni kopar. Mešajte smesu rukama dok se svi sastojci fino ne rasporede.

Od ovako pripremljene smese formirajte velike ćufte (kao što je prikazano na video). Ređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Uzmite kašiku i sa strane napravite male rezove na površini mesnih okruglica.

Pecite ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. U međuvremenu, dok čekate ćufte, pripremite marinadu od soli, šećera, sirćeta, ulja i vode. Luk narežite na prstena, a isto uradite i sa peršunom. Sve pomiješajte i dodajte malo kopra. Ostavite povrće da se marinira oko 30 minuta.

Sa strane pripremite slani kupus i nasjeckajte kisele krastavce i luk. Dodajte malo maslinovog ulja i crnog bibera.

Nakon pečenja, ćufte poslužite sa povrćem, a kao prilog kupus sa kiselim krastavcima i lukom.

Prilog naravno nije obavezan, ovo je samo jedan prijedlog.