Tuesday, April 16, 2024
KUJNA

Brzo, lako, jednostavno. JEDAN OD LJEPŠIH KOLAČA KOJI SE NAJLAKŠE PRAVI

Brzo, lako, jednostavno.

JEDAN OD LJEPŠIH KOLAČA KOJI SE NAJLAKŠE PRAVI.

Sastojci

Kore
– 2 jaja
– 200 g šećera
– 1 kiselo vrhnje (plavo)
– 600 g glatkog brašna
– 1 prašak za pecivo
– 60 g putra

Krema
– 1 l mlijeka
– 150 g čokolade za kuhanje
– 20 g kakaa
– 90 g brašna
– 250 g šećera
– 250 g putra

Glazura
– 150 g čokolade
– 100 g putra
– 2 žlice ulja

Priprema

Pjenjačom izmiješati jaja, šećer i kiselo vrhnje (cijelo). Brašno prosijati s praškom za pecivo, pa razmrviti putar s brašnom. Dodati mješavinu jaja, šećera i vrhnja i brzo zamijesiti tijesto.

Tijesto izvagati, pa podijeliti na 5 jednako teških hljepčića (tko je vičniji razvlačenju kora može i na 6). Svaki hljepčić zasebno zamotati u prozirnu foliju, pa ih staviti u hladnjak na pola sata. Pećnicu ugrijati na 180°C.

Na papiru za pečenje razvaljati prvi komad tijesta, pa ga zajedno s papirom prebaciti na poleđinu lima (najvećeg – onog koji se dobije s pećnicom), gdje ga se po potrebi može još dodatno razvaljati do veličine lima.

U jednom momentu možda će se činiti da se ne da tanko razvaljati, no ne treba odustati – kad prođe ta “točka” razvlači se dalje bez problema. Peći cca 6′ na razini 2 – obzirom da je pleh preokrenut doći će na visinu srednje razine.

Čim počne dobivati boju po rubovima, izvaditi iz pećnice (kora mora ostati svijetla). Pečenu koru zajedno s papirom staviti na ravnu površinu, prekriti drugim listom papira za pečenje i staviti na nju vrući lim, kako bi ostala ravna.

Dok se prva kora peče, drugu razvaljati na drugi lim (ako ga imate). Ako nemate, pričekajte da se lim malo prohladi. Ponavljati postupak sa svim korama.

Kad se kore ohlade, skuhati kremu. Prosijati kakao i brašno i pomiješati ih s 5 žlica šećera, pa sve zamutiti s malo mlijeka (kao za puding). Preostalo mlijeko zakuhati s ostatkom šećera i čokoladom za kuhanje, miješajući da se čokolada rastopi.

Kad zakipi maknuti s vatre, umiješati razmućenu smjesu, pa staviti natrag na vatru i nakon što ponovno zakipi kuhati cca 5′. U vruću kremu umiješati narezani putar.

Kore premazati vrućom kremom. Gornju koru ne premazivati, nego ju prekriti papirom za pečenje, pa opteretiti nečim teškim (npr. limom u kojem su se pekle kore napunjenim teškim knjigama ili sl.).

Ostaviti tako barem 12 sati (najbolje preko noći). Idući dan preliti čokoladnom glazurom: na pari rastopiti čokoladu, pa dodati narezani putar. Kad se putar rastopi umiješati ulje. Glazuru lijevati počevši od sredine.

Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa rezati oštrim nožem kojeg prije svakog reza treba umočiti u toplu vodu i oprezno obrisati papirnatim ručnikom. Tako narezanu mađaricu pospremiti u frižider.

Izvor:coolinarika