Wednesday, April 24, 2024
KUJNA

ČOKOLADNI KOLAČ: Gotov za 6 minuta – topi se u ustima

Ako ste mislili da za 6 minuta nije moguće pripremiti nijedno ukusno jelo, pa čak ni tortu ili tortu – prevarili ste se. Ovi recepti koje ćete pročitati u nastavku dokazuju suprotno.

Ukusna brza torta koja se peče u mikrotalasnoj za samo 6 minuta. Ako nemate takvu mogućnost, onda se peče u običnoj rerni na 180 stepeni oko pola sata do 40 minuta. Detalje postupka možete pogledati u videu ispod napisanog recepta.

Potrebni sastojci: 220 g brašna, 30 g kakaa, 10 g praška za pecivo, 130 g šećera, 100 ml ulja, 300 ml tople vode, kalup 16×26 cm.

Za glazuru: 150 g čokolade, 3-4 kašike ulja + malo seckanih lešnika/oraha/kikirikija po ukusu

Postupak: Prosejati brašno kao i prašak za pecivo. Dodajte 130 g šećera i miješajte da se suvi sastojci sjedine. U smjesu dodajte 100 ml ulja, 300 ml vrele vode i ponovo promiješajte žicom da se sastojci izjednače.

Dobićete glatku i sjajnu čokoladnu smesu. Dobijenu smjesu sipajte u nemetalnu posudu veličine 16×26 cm koju ste prethodno obložili papirom za pečenje i ravnomjerno rasporedite. Stavite u mikrotalasnu na 3 minuta. Ako nemate mikrotalasnu, pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35 minuta.

Kada istekne 3 minute, izvadite kolač iz mikrovalne, ali ćete primijetiti da nije u potpunosti gotov, pa ga vratite još 3 minute. Provjerite čačkalicom kada je gotovo. Pečenu tortu ostavite da se ohladi 4-5 minuta, a zatim je okrenite na tanjir za serviranje i skinite papir za pečenje.

Čokoladna glazura: otopite 150 g čokolade i 3-4 kašike ulja na laganoj vatri ili u mikrotalasnoj. Po želji dodajte malo sjeckanih oraha ili lješnjaka ili kikirikija i promiješajte. Prelijte tortu po vrhu, pa ostavite u frižider da se ohladi i stegne.

Detalje možete pogledati u videu.