Friday, March 29, 2024
KUJNA

PREDIVNA PITA SA JABUKAMA: OD NJE CIJELA KUĆA ZAMIRIŠE

PREDIVNA PITA SA JABUKAMA.

OD NJE CIJELA KUĆA ZAMIRIŠE.

Sastojci:

– 1/2 kg kora za baklavu
– 1 kg jabuka (bjeli delises)
– 1/2 kg secera
– 1/2 l vode
– 100 g putera
– malo ulja
– karanfilica tri zrna za sirup
– 3 kasikee prezli
– po zelji, orasi, cimet, limun

Priprema: Sirup od secera i vode prokuhati, ja sam dodala tri karanfilica zbog ljepseg mirisa, ostaviti sa strane da se ohladi.

Rastopiti 100 g putera i u njega dodati isto toliko ulja. Jabuke oljustiti, izrendati i spinovati u serpi sa malo secera, na kraju dodati par kasika prezle da upiju visak soka a i zbog sirupa kasnije da kolac bude socniji.

Kore po dvije sastavljati premazati puterom i dodati fil od jabuka, fil se nanosi samo na jednom dijelu na pocetku, gledajte da vam fila bude dovoljno za sve kore. Meni ispadaju 6 rolni svega.

Srolati kao rolat i redati u pleh koji je iste velicine kao duzina rolata. Kad je sve poredano izrezati ostrim nozem, pomastiti i peci na 200 C dok ne porumeni fino.

Vreo kolac preliti hladnim sirupom. Po zelji mozete u fil od jabuka dodati cimet i orahe. U surup limun umjesto karanfilica ili jednostavno napravite bez icega.

Drugi nacin kolaca je da kupite lisnato tijesto i radite sve kao po ovom postupku, samo bez masnoce i sirupa, kada je peceno pospite secerom u prahu i eto vam strudla od jabuke.

Izvor: zdravlje-i-kuhinja/Najbolji recepti