Thursday, March 28, 2024
KUJNAPosno

Razana Pogaca – Posno

izvor:CooKing

Raž je žito bogato vitaminom E, vitaminima B kompleksa, organskim materijama i mineralima.Prednost raži je u sadržaju dijetetskih vlakana, pa je ražani hleb bolji za dijetu, jer manja količina više zasićuje, na duže, a sa druge strane, ražani hleb prirodno sadrži više soli, a u pšenici ima više proteina, niacina i minerala.

Raži pomaže u mršavljenju, može povećati efikasnost vašeg probavnog sistema, pomaže u sprečavanju nastanka kamena u žuči, smanjuje rizik od dijabetesa, snižava krvni pritisak, deluje zaštitno na kardiovaskularno zdravlje, vrši prevenciju raznih vrsta raka, pa čak može i smanjiti šanse za razvoj astme.

Raž sadrži mnogo manje glutena od pšenice, a gluten koji raž sadrži je lošeg kvaliteta kada je u pitanju hvatanje mehurića vazduha. Hleb napravljen od uglavnom ražanog brašna ne naraste onoliko koliko u slučaju pšeničnog brašna. Mrvice hleba u kojima raž dominira teže da budu guste sa manjim rupama. S druge strane, raž ima više slobodnih šećera od pšenice, tako da ražano testo fermentiše brže.
Ražano testo zahteva nežnije i kraće mešanje od pšeničnog testa.

SASTOJCI

20 g Kvasca

250 ml Vode

2 kašike Ulja (+ oko 2 kašike Ulje )

1 kasičica Šećera

500 g Raženog Brašna

Pšenično Brašno (da biste umesili pogaču)

Pogledajte video recept sa pripremom.